Artikler - RareWine Academy

Undgå faldgruber ved investering i vin

Med stigende interesse følger også mange fordomme, myter og spørgsmål omkring vininvestering. Derfor har vi samlet svar på en række af de spørgsmål vi oftest møder...

I disse år oplever vi en støt stigende interesse for investering i vin, og med god grund for der er stabile afkast at hente hvis man styrer udenom de største faldgruber. Derfor har vi herunder samlet svar på en række af de spørgsmål vi oftest bliver mødt af, så du kan styre uden om faldgruberne og effektivt tjene penge på at investere i vin.

Hvordan kvalificerer man en vin til investering?

En betingelse for at en vin kan stige i pris er, udover at den har lagringspotentiale, at produktionen er begrænset og ikke kan øges ved f.eks. tilkøb af nye vinmarker. Dertil kommer at vinen løbende skal drikkes, og at efterspørgslen skal forventes at stige i fremtiden – f.eks. når antallet af rige mennesker i verden stiger, og interessen for vin stiger tilsvarende.

Afhængig af hvilke kriterier man opstiller er det i bedste fald et sted mellem 0,1 % og 1 % af verdens vinproduktion, der kvalificerer sig til investering. Som tommelfingerregel er det de bedste, dyreste og mest sjældne vine fra de ældste og mest berømte producenter, som egner sig til investering. Husk du altid kan finde vores anbefalinger lige her...

Hvilke vine skal man investere i?

Historisk set har vinene fra Bordeaux været hjørnestenen i klassisk vininvestering, men faldende efterspørgsel kombineret med øget spekulation betyder, at priserne i dag er høje og i mange tilfælde ikke modsvarer efterspørgslen – i hvert fald ikke hvis der skal tænkes muligheder for et afkast ind.

I følge det britiske svar på en vinbørs, Liv-ex, er Bourgogne det område, der har performet bedst i de seneste 20 år* med et årligt afkast på mere end 10,6%. Champagne og Italiensk vin er de seneste år også blevet interessante for investorer, og sammen med bourgognevinene udgør de som regel fundamentet i en moderne vininvestering. Ønsker man et højere afkast og en højere risiko, kan man desuden tilføje whisky, som historisk set har outperformet vin, til sin portefølje.

Der er også mange nye områder, der byder sig til i forhold til investering, men mangelfuld data, inkonsistens i kvalitet, mindre kendskabsgrad er blot nogle af de forhold, der medfører en væsentlig højere risiko risiko, som sjældent står mål med afkastet

* [Liv-ex Burgundy 150 EUR indeks i perioden 2004 til 2024]

Skal jeg investere i små eller store mængder?

Allerede når du investerer, bør du have i tankerne, hvordan du sælger vinene igen. Uden en klar eksekveringsplan har du blot en samling og ikke en investering. Altid vælg en investeringsformidler, som tilbyder en stærk salgsløsning globalt når du vil realisere din portefølje. Fokuser på at investere i større mængder, som også appellerer til det professionelle marked. Jo flere potentielle købere, desto højere pris kan du som regel opnå.

Derudover er det essentielt at vinene er lette at håndtere for den fremtidige køber, som ofte vil have videresalg til slutbrugere for øje. Køb derfor kun vine i perfekt stand, som er i hele kasser og i originalemballage. Køb færre forskellige vine men i større volumen, da små mængder ofte udløser et krav om rabat fra køber eller i værste fald skræmmer de professionelle købere væk.

Eneste afvigelse fra ovenstående er som hovedregel de absolut mest eksklusive og dyre vine, der oftes benævnes som "unicorn wines".

Hvad betyder momsen for min investering?

Hvis du køber vin inklusive moms, og du ikke har fradrag for momsen – f.eks. hvis du investerer for frie midler eller igennem et selskab uden momsfradrag (typisk et holdingselskab), svarer dette i praksis til at betale en merpris på 25 %, som du aldrig får igen. At købe vin med moms som ikke kan refunderes svarer til at købe en aktie til kurs 125, når alle andre handler til kurs 100.

Som privatperson er din eneste mulighed for at investere i vin uden moms at få vinene leveret told-, afgift- og momsfrit til et toldoplag. RareWine Invest driver Nordic Freeport nord for Aalborg, der er det eneste toldoplag i EU, som tilbyder private at opbevare vin og spiritus uden told, afgift og moms. Derudover tilbyder Nordic Freeport også opbevaring på toldoplag - et såkaldt bonded warehouse - i England.

Hvordan skal investeringsvin opbevares?

Vin er et både delikat og komplekst landbrugsprodukt som kræver opbevaring under særlige forhold. Vin skal opbevares ved en stabil temperatur på mellem 11 og 14 grader og ved en luftfugtighed på mellem 70 % og 85 %. Vinene må desuden ikke udsættes for sollys eller vibrationer fra f.eks. tung trafik. Det er essentielt for vinenes kvalitet og ikke mindst værdi at opbevaring foregår forsvarligt. 

De færreste som investerer i vin står selv for opbevaringen og lader i stedet vinene opbevare på et eksternt vinlager, hvor der udover de rigtige betingelser også føres logbog på temperatur og luftfugtighed, ligesom der er styr på sikkerhed, alarm og forsikring. Dokumenteret korrekt opbevaring kan have stor indflydelse på prisen den dag du skal sælge. Prisen for opbevaring er, grundet stordriftsfordele, oftest lavere, end man selv ville kunne opbevare det for. Og så er håndtering af vinen desuden inkluderet i prisen.

I Danmark findes der en håndfuld vinlagre, som tilbyder opbevaring af vin, mens kun Nordic Freeport har status af toldoplag og kan dermed tilbyde opbevaring af vin uden told, afgift og moms, hvilket er en forudsætning for den optimale investering. Nordic Freeports pris for opbevaring, håndtering udgør 0,7% af porteføljens værdi årligt, og inkluderer tilmed forsikring, der ofte kan være omkostningstungt.

Hvilke omkostninger er der hvis jeg selv opbevarer investeringsvin?

Ud fra en økonomisk og praktisk betragtning kan det som regel ikke betale sig at opbevare vinene selv. Man bør dog, hvis man alligevel overvejer selv at opbevare sin vin opstille et budget, for hvad det koster at etablere egen vinkælder og/eller indkøbe vinskabe samt afholde de løbende udgifter til husleje, elforbrug, vedligehold, forsikring og tyverialarm.

Afhængigt af hvilken løsning du vælger, så koster det årligt mellem 1,5 % og 4 % af vinens værdi at opbevare en flaske vin med en indkøbspris på kr. 1.000 i egen ”kælder”.

Mange glemmer at et nedbrud på kølesystemet kan medføre en risiko for pludselig og uoprettelig skade på dine vine. Derfor bør du installere et alarmsystem til overvågning af temperatur og luftfugtighed. Systemet bør kunne føre logbog, så du kan fremlægge fremtidige købere dokumentation for korrekt opbevaring. Du skal dog forberede dig på at ikke alle godtager egen logbog som bevis for opbevaringshistorik, da der findes utallige eksempler på, at opbevaringshistorik er blevet fabrikeret, hvis f.eks. kælderen i en periode har været for varm. Så husk, at hvis kølesystemet bryder ned, skal du kunne skaffe en tekniker med kort varsel – også hvis du er ude at rejse.

Endelig skal du gøre op med dig selv, om du ønsker at bo ovenpå et skattekammer, som øger risikoen for indbrud og røveri. Det er ikke uden grund, at de fleste vælger at opbevare særligt dyre smykker og ure i en bankboks i stedet for i hjemmet. Og husk, at hvis du selv opbevarer vinen derhjemme, så skal der betales told, moms og afgift og dermed forsvinder en stor del af fortjenesten.

Hvor langt investeringshorisont skal jeg forvente?

Vininvestering er i udgangspunktet en langsigtet og vedligeholdelsesfri investering. Du skal påregne en investeringshorisont på mindst 5 år og gerne 10 år. Der sker sjældent de store udsving fra dag til dag eller fra måned til måned. Derfor skal du heller ikke forvente det store afkast de første par år.

Hen over en årerække er konsumet med til at reducere udbuddet af en vin, og langsomt bliver den mere sjælden og sværere at erhverve, hvilket typisk driver prisen op. Og når vinen indtræder i det såkaldte drikkekvindue bliver den endnu mere attraktiv for potentielle konsumenter. Ofte tager det dog flere år før vinen gør sin entre i drikkevinduet, hvilket igen tager for at vininvestering er langsigtet, snarer end kortsigtet.

Day-trading er således forbeholdt professionelle vinhandlere, som tjener penge på godt købmandskab nærmere end udsving i dagskurserne, hvilket gør day-trading med vin til en umulighed ud fra et klassisk investeringsmæssigt perspektiv.

Det hænder dog at der opstår situationer, som kan give den velinformerede investor et merafkast på den korte bane. Op til højtider, som f.eks. det kinesiske nytår, kan der kortvarigt opstå en flaskehals, og nogle vine kan midlertidigt sælges til over markedspris, men det er mere undtagelsen end reglen.

Ved investering igennem RareWine Invest kan du sove trygt om natten. Din porteføljerådgiver skal nok guide dig sikkert igennem ovenstående faldgruber og mange flere. Du kan altid få personlig kontakt og bliver holdt opdateret hvis der er muligheder som du skal være opmærksom på.

Konklusion

Når du investerer i vin er det essentielt at træffe beslutninger på et oplyst grundlag, så du giver dig selv de bedste forudsætninger for at maksimere din profit. Vin som investering er et historisk veldokumenteret aktiv med stabile afkast, men det er essentielt at du træffer de rigitge valg, og herunder har vi samlet en række essentielle overvejelser. 

Først og fremmest skal du sikre dig at din investeringsudbyder har en stærk global salgskanal, udover at kunne facilitere købet for dig. Hvis din portefølje ikke kan sælges indenfor en overskuelig tidshorisont, bliver det bliver det blot en dyr samling fremfor en attraktiv investering.

Ejerskab over vinen er essentielt! Du skal sikre dig at den vin du investerer i rent faktisk er din ejendom, og ikke delt med andre eller juridisk ejet af din udbyder. Overvej risikoen hvis din investeringsudbyder går konkurs - kan dennes kreditorer gøre krav på "din" vin? Gennemsigtighed for det reelle ejerforhold er vigtigt, så du kan undgå unødige bekymringer.

Derudover er det essentilt at du rent faktisk får udbetalt dine penge så snart dine vine er solgt. Det lyder umiddelbart banalt, men ikke desto mindre er der utallige eksempler på investeringsudbydere, der beholder dine penge i helt op til 6 til 12 måneder efter et salg er realiseret. Udover at berøve dig likviditet, frarøver det dig også muligheden for yderligere investeringer og potentielle afkast. 

Vær opmærksom på de løbende omkostninger. Høje opbevaringsomkostninger kan udhule dit afkast og reducere incitamentet til en effektiv salgsproces. Derfor er det vigtigt at du forholde dig til disse, når du vælger en investeringspartner.

Ordentlig rådgivining er afgørende. At investere for dyrt kan føre til betydelige tab, så det er vigtigt at vælge en partner, der kan give dig adgang til de bedste vine til konkurrencedygtige priser. Det er med til at mindske risikoen for at du betaler for meget og sikrer, at din investering har de bedste forudsætninger for at blive en succes.

Glem alt om smag og personlige præferencer hvis du investerer for at opnå økonomisk gevinst. Det smukke ved vin er, at alle kan have en mening, men der er ikke noget definitivt rigtigt eller forkert. Det er smag og behag. Derfor bør personlige præferencer ikke styre dine investeringsbeslutninger. I stedet skal du sikre dig, at dine valg er baseret på data, dokumenterede resultater og en stærk historisk track record - Og ikke et tilfældigt smagepanels mening!

Konklusionen er, at det ideelle valg er en peer-to-peer-løsning, der håndterer alle aspekter af din vininvestering, fra det første køb til det endelige salg. Denne tilgang giver en omfattende og sikker vej til at realisere din investerings fulde potentiale.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.