Markedsanalyser - Øvrige - 18. september 2021

Analyse: Vininvestorer kigger mod nogle rigtig spændende år

Med flotte tocifrede prisstigninger har 2021 indtil videre været et lukrativt år for vininvestoren, og meget tyder på at vi også står overfor positive fremtidsudsigter.

Da epidemien kom, holdt vinverden vejret – helt uden grund

Da vi i første halvdel af 2020, for alvor blev klar over corona-pandemiens omfang og forestående potentielle konsekvenser, holdt både vi og resten af vinverden vejret. Vin har historisk set været et kriseresistent aktiv, der har klaret sig særdeles godt i dårlige tider. Men omfanget af, og ikke mindst den ukendte udløbsdato på corona-krisen gav naturlig anledning til bekymring – selv blandt vininvestorer.

Som konsekvens af at det meste af verden var lukket ned, hvilket samtidig gjaldt for verdens vinhandlere, forsvandt likviditeten kortvarigt fra markedet i foråret 2020. Resultatet af dette, var prisfald, men kun på vine fra de vinhandlere der var tvunget til at sælge. For vininvestorerne, der i udgangspunkt altid har de lange briller på, var det blot et spørgsmål om at vente på at handelsaktiviteten vendte tilbage. Det gjorde den efter få måneder, og i løbet af sommeren 2020, var handlen mere eller mindre tilbage ved normalen, hvilket endnu engang understregede resistens i en krisetid.  

Meget tyder på, at der siden da aldrig er blevet drukket hverken så meget eller så god vin og både handelsaktivitet og priser har generelt været stigende. Faktisk må det konkluderes, at corona-krisen har været medvirkende til at vi blandt alle vine, administreret af RareWine Invest, i 2021 indtil videre, har set flotte prisstigninger hvor priserne på både bourgogne og champagne i gennemsnit er steget over 20 %. De italienske vine og vinene fra Rest of World nærmer sig også tocifrede stigninger.

Selvom corona-krisen ikke kan dømmes ude, synes den alligevel aftagende og verden som vi kendte den, vender gradvist tilbage. Men vil et fravær af corona-krise så tage farten af vinverden? Det er umuligt at svare på, men faktisk står vininvestoren overfor flere andre ting der i de kommende år kan sætte yderligere gang vininvesteringerne, ligesom pandemien synes at have vækket en interesse i de bedre forbrugsgoder, herunder vin, hos mange forbrugere.

Rising-prices-in-champagne-800x600.jpg

Stigende priser i Champagne kan blive champagneinvestorens bedste ven

Vi har tidligere berettet om, at der er prisstigninger i vente i Champagne. Produktionsomkostningerne på champagne har været stigende i et omfang producenterne i mange år ikke har regnet ind i priserne på det færdige produkt, hvilket har skabt en økonomisk uholdbar situation for disse.

Hertil står de fleste producenter i Champagne overfor store investeringer for at imødekomme klimaforandringer og ikke mindst strømningerne i samfundet, der generelt sætter højere krav til økologi og bæredygtighed. Særligt nødvendigheden af at ruste sig mod klimaforandringer mærkede producenterne i 2016 og 2017, hvor høsterne, af flere producenter, betegnes som de værste nogensinde grundet vejrmæssige udfordringer.

Som resultat af dette spår blandt andet Decanter, at prisen på champagne kommer til at stige mere de næste ti år, end man tidligere har set – noget der i øvrigt bakkes op af kældermestrene fra både Dom Pérignon og Veuve Clicquot.

Bliver priserne på champagne i endnu højere grad hævet fra producenterne i fremtiden vil dette ligeledes påvirke priserne på den champagne der allerede er i markedet. Sidder man med modne udgaver af de rigtige vine, tegner dette derfor endnu bedre end tidligere.

Yderligere åbning af markedet tyder på endnu flere købere

Den britiske vinbørs, Liv-ex, rapporterer vedvarende om en åbning af vinmarkedet, forstået på den måde, and handlen med ”fine wine” udvides og ikke længere kun er centreret om de gamle regioner, som Bordeaux og Bourgogne. Dette manifesteres igennem en kraftig stigning i antallet af unikke brands der er handlet igennem Liv-ex. Antallet steg fra 996 forskellige i 2019 til 1.420 i 2020. Alene i marts 2021 hed dette tal 1.250.

Dette skyldes blandt andet øget interesse for de bedste italienske og amerikanske vine. Faktisk er Liv-exs underindeks, Rest of the World 60, det bedst performende underindeks år-til-dato, hvilket primært er drevet af de amerikanske storvine.

Men trods denne tilstrømning af nye vine i fine wine-markedet, tyder intet på at markedet mættes. Liv-exs bredde indeks, Liv-ex 1000, har nemlig nået et rekord højt niveau ovenpå et helt år med konstant vækst. Dette tyder på at der aldrig tidligere er blevet handlet hverken så meget, eller så dyr vin som nu.

Hertil skal man ikke glemme at de storpolitiske linjer også er stabiliseret efter en tumultarisk periode. Da Præsident Trump blev afløst af Præsident Biden gik der ikke lang til før straftold på franske vine var ophævet, og dermed var vejen genåbnet til det enorme nordamerikanske marked.

Vinmarkedet der dermed åbnet endnu mere op i mere end én forstand.

Invest-in-Burgundy-800x600.jpg

Udsigten i Bourgogne: Historisk god og historisk dårlig – til gavn for vininvestoren

I denne tid er årgang 2019 fra Bourgogne så småt begyndt at blive frigivet. En årgang, som både producenter, vinkendere og -handlere har ekstremt høje forventninger til – i en sådan grad at den endda bliver omtalt som den ”bedste årgang siden 1865”.

Forholdene var ganske enkelt ideelle og årgangen bliver med sikkerhed en benchmark-årgang i fremtiden. Vi har endnu kun set toppen af isbjerget af 2019-frigivelser og de helt store vine må vi stadig have lidt tålmodighed med, da der kommer til at gå tid - op til et par år - før disse frigives. Alligevel er tendensen klar: Kvaliteten blandt de vine der allerede er frigivet er tårnhøj og det samme er priserne.

Oven i dette tegner årgang 2021 i Bourgogne til at blive historisk dårlig. Vejr og vind har påvirket årets høst så negativt, at flere medier melder om en decideret katastrofe, mens andre ”kun” melder om ”mindste høst i årtier”.

Kombineres en historisk god årgang med tårnhøje priser, med et underudbud af vin, som resultat af et dårligt høstår, vil resultatet med al sandsynlighed være kraftigt stigende priser.

Når vi skal forsøge at kigge ind i fremtiden, er der rigtig mange variabler der spiller ind og netop fremtiden er særdeles svær at spå om. Alligevel kan vi med sikkerhed sige, at nogle af de ting der er sket i vinverden de seneste år også kommer til at påvirke vinverden i fremtiden.

Corona-krise eller ej, stigende omkostninger i champagne og både en historisk god og historisk dårlig årgang lige efter hinanden i Bourgogne: Alt tyder på, at vininvestoren står overfor nogle særdeles spændende år. 

Har du spørgsmål til denne artikel, eller ønsker du at høre mere om dine muligheder for investering kan du kontakte os via formularen herunder.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.