Markedsanalyser - Champagne - 12. maj 2021

God investering: Champagne leverer flotte afkast i usikkert marked

Med op til + 29 % i afkast i Q1 er der godt gang i champagnekategorien i et marked hvor stor usikkerhed ellers plager investorer

Skal der fejres med champagne i et ophedet marked?

Hvis man har lagt et investeringsfokus blandt verdens bedste champagner, så er der faktisk meget vel en god grund til at fejre. 2021 har nemlig indtil videre budt på opture i vinverden, hvor særligt champagne har udmærket sig - og det er blandt de store huse og bedste årgange, at vi indtil videre i år skal finde de største afkast.

Men er du aktiv på de finansielle markeder, eller overvejer at blive det, mærker du formentlig også den tvivl og usikkerhed, som mange investorer i øjeblikket rammes af. Price/earning ratioen oversteg i midten af april 30 på det brede amerikanske S&P 500 indeks, hvilket er det højeste niveau siden dotcom-boblen i slutningen af 1990. Noget, som har sendt bekymringer ud på markederne.

Vil renten stige, og er inflationen på vej op? Er markedet overophedet, og er prissætningen uholdbart højt på aktier, der rimer på enten tech eller grøn omstilling?

Spørgsmålene er mange, og champagne- eller vininvestering alene er næppe svaret på dem alle. Men ønsker du at sikre dig selv og dine midler, er vin det perfekte alternative aktiv og kan hjælpe dig med diversifikation, uanset om du leder efter afkast eller kapitalbevaring – og champagne er en kategori du bør holde øje med.

Propperne springer i Champagne

Champagne bliver stadig en mere interessant kategori at være eksponeret i.

Eksempelvis kunne den britiske vinbørs, Liv-ex, i Q4 2019 melde at champagne fyldte hele 8 % af den samlede handel målt på værdi. Til sammenligning var samme tal kun 3 % i 2014. I samme periode er antallet af brands (Liv-exs LWIN7) steget med hele 160 %, hvilket vidner om, at de største og mest populære brands ikke alene kan modsvare efterspørgslen.

2020 blev, ligeledes ifølge Liv-ex, champagnes bedste år til dato, hvor indekset Champagne 50 vækstede med 8,3 %. Samtidig blev 2012 Bollinger Grande Anneé inkluderet på Wine Spectators årlige og toneangivende Top 10-liste, som den kun 3. champagne i historien. Både de stigende priser og denne sensationelle placering på Wine Spectators liste giver både indtrykket af, at Covid-19 og globale nedlukninger ikke ødelagde hverken efterspørgsel eller interesse så meget, som man kunne have frygtet.

Men alt tyder på, at kategoriens momentum fortsætter i 2021, og muligheden for at 2021 bliver det stærkeste champagne-år nogensinde består. Prisen på champagne administreret af RareWine Invest steg nemlig i gennemsnit 4,4 % i Q1, hvor mange vine har set flotte tocifrede prisstigninger, mens mange unge årgange holder prisen fast, og mængderne stødt forsvinder fra markedet.

Hårdest har perioden været ved 2008 Lenoble Blanc De Blanc Chouilly, der tager den tvivlsomme ære som agterlanterne og har tabt ca. 10 % af sin værdi (kun syv champagner har tabt værdi i perioden). Bedst er det gået med 1996 Krug Vintage, der steg med hele 29 %. 30 champagner gav i denne periode et afkast på 10 % eller derover.

2009 Selosse champagne Prisen på 2009 Selosse steg fra 29/1-21 til 30/3-21 mere end 6 %

Tendenserne

Overordnet set er der ikke nogen klar tendens i prisstigningerne, udover at det overordnet set er store vine fra gode producenter, der for alvor flytter sig. Overordnet set flytter priserne på de ældre årgange sig mere end den gør på de unge årgange. Dette er en ganske forventelig udvikling, da en af de væsentligste drivere for prisudviklingen for champagne er, at det store løbende konsum nedbringer de tilgængelige mængder, mens champagnen modnes og bliver endnu mere attraktiv for champagne-elskerne.

Krug udviser dominans

Krug, der med rette kan betegnes som verdens bedste champagneproducent, har på det seneste udvist dominans med deres særdeles eftertragtede ”almindelige” årgangschampagne Krug Vintage. Prisen på tværs af alt Krug Vintage administreret af RareWine Invest* er nemlig i gennemsnit steget med ca. 11 %. Grunden til den øgede interesse skal måske findes i den forestående frigivelse af 2008 Krug Vintage, der er et af de sidste helt store 2008-kanonslag, hvor vi fortsat venter spændt på frigivelsen.

*årgang 1995-2006

Investering i 2004 Krug Vintage Prisen på 2004 Krug Vintage steg fra 30/3-21 til 6/5-21 mere 10 %

Prisstigningerne drives af Asiens vågnende efterspørgsel til konsum

Når priserne på vin, og i dette tilfælde champagne, stiger, så skyldes det helt simple markedsmekanismer som udbud og efterspørgsel. Lige præcis efterspørgslen er det, der har drevet priserne op. Særligt i Asien har efterspørgslen været stigende og tendensen drives af konsum, og særligt Asien, herunder nærmere bestemt Kina, Taiwan og Hong Kong, er særdeles interessant for champagne-investoren.

Verdens efterspørgsel efter champagne er nemlig stigende, hvilket eksempelvis kom til udtryk, da 2018 blev året, hvor der for første gang i mere end 100 år blev drukket mere champagne udenfor Frankrigs grænser end indenfor ifølge Comité Champagne. UK og USA er Champagnes to største eksportmarkeder, der i 2019 hver aftog hhv. 26,9 millioner og 25,6 millioner flasker. Til sammenligning aftog de østasiatiske lande her ca. 14 millioner flasker, hvor Kina, Taiwan og Hong Kong kun stod for ca. 4,7 millioner flasker. Med andre ord er der i denne region et enormt uudnyttet potentiale, og med den seneste tids stigende efterspørgsel fra netop disse kanter, kan det tyde på, at interessen for champagne på disse markeder er begyndt at blusse op.

Vi anbefaler: Invester i champagne

Vi har en stående anbefaling på investering i champagne – i en sådan grad at vi anbefaler hele 30 % af din vinportefølje netop bør bestå af de perlende dråber. Champagne har nemlig historisk set fine prisstigninger, mens risikoen har været særdeles lav, hvorfor kategorien ofte kaldes for vinverdens statsobligation. Men vi mener fortsat, at champagne-investorerne har det bedste i vente, og med den seneste tids udvikling i efterspørgslen fra Øst, så tyder det på, at udviklingen allerede er startet.

Læs også: Champagne-investeringer hitter som aldrig før

Samtidig har flere respekterede branchemedier, herunder Decanter, rapporteret om, at priserne på champagne unægtelig vil stige i fremtiden. Grunden til dette skal findes i, at priserne direkte fra producenterne ikke er steget lige så meget som produktionsomkostningerne.

Sættes dette i relation til en generelt stigende efterspørgsel og et enormt asiatisk marked, der synes at begynde at få smag for champagnen, så ser fremtiden for champagne som kategori særdeles spændende ud. 

Samtidig må Covid-19 ligeledes forventes at nå en afslutning med ophævelse af restriktioner og åbning af natklub- og restaurationsliv til følge – noget der med stor sandsynlighed vil sætte yderligere gang i efterspørgslen og har potentiale til at give en stærk kortsigtet upside også.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.