Markedsanalyser - Øvrige - 15. august 2021

Høsten 2021 bliver en katastrofe. Eller gør den?

Forårsfrost og en regnvåd sommer kommer formentlig til at have betydning for vinhøsten 2021. Få overblikket her…

Det kan være svært at spå om fremtiden – også når det gælder vin. Ofte er der dog indikationer, der kan bruges til at forudsige høstens udfald. Der er dystre udsigter for årgang 2021 i Frankrig, hvis man fokuserer på mængde. Så meget kan vi næsten sige med sikkerhed. Kvaliteten er dog en anden sag.

Du kan allerede nu begynde at tænke på årgang 2021 som et år, hvor fransk vin er en mangelvare – til gengæld kan de knappe mængder have positiv indflydelse på prisen set i et investeringsperspektiv.  

Den værste landbrugskatastrofe i det 21. århundrede

Ifølge Ritzau er seneste udmelding fra det franske landbrugsministerium, at vi kan se frem til den værste langbrugskatastrofe i det 21. århundrede. Samlet set ser det ud til, at vinproduktionen vil falde med op til 30 % i forhold til sidste år. Og produktionen i 2020 var i forvejen ikke var prangende.

Hos RareWine har vi løbende været i dialog med europæiske vinproducenter, og mange af disse taler heller ikke positivt om det udbytte, moder jord har skænket dem.  

Vejret i 2021 var spækket med udfordringer for vinbønderne

De primære udfordringer i år startede allerede med den relativt tørre vinter og en tidlig start på foråret. Allerede i marts og starten af april var solen fremme, og de første planter begyndte at sætte skud. Disse første skud fik et par uger med godt, varmt vejr.

Så indtraf det, der bare ikke må ske. Forårsfrosten i slutningen af april. Nattefrosten ødelagde en stor del af de første skud – især i de kølige vinregioner som Loire, Bourgogne og Champagne.

Efter første skud på planterne kommer andet skud, som også kan byde på druer af høj kvalitet. Dog sjældent i samme mængde som de første skud. Efter en periode med uvedkommende forårsfrost håbede vinbønderne nu på en sommer, der kunne redde det, der reddes kunne.

En ulykke kom desværre ikke alene. Masser af regn, skyer og mangel på solskin har domineret sommeren 2021. De tilbageværende druer i marken har kæmpet med meldug afledt af den høje fugtighed. Dette har også været med til at reducere mængden af gode druer på vinstokkene – selv på et tidligt stadie af sæsonen.

Høstrapport

Fokus på investeringsvinområder

Hos RareWine Invest beskæftiger vi os særligt med Champagne, Bourgogne og til dels Bordeaux. Så lad os belyse, hvordan de har klaret sig trods massive benspænd.

Bordeaux: Floden kom til undsætning

I Bordeaux talte vi med en del producenter i forbindelse med årets en-primeur-kampagne i april. De fleste af de førende slotte på Medoc-halvøen kom med samme melding: ”Så længe vi er tæt nok på floden, er der ingen fare”.

Det gjorde sig gældende for de fleste slotte her, hvorfor de ikke var nævneværdigt påvirket af frosten. I Pomerol og Saint-Emilion var det igen de bedst beliggende slotte, der gik fri. Det gjorde de ved at være placeret lidt højere og dermed undgå frosten, når den søgte dalbunden.

Bourgogne: Udfordringer med frosten

I Bourgogne var der straks større udfordringer. Selv med lys, bål og varme i markerne blev flere vinmarker angrebet ubønhørligt af frosten og over flere omgange. I Chablis meldes der flere steder om tab på op til 80 % på de værst angrebne marker.

Vi havde en god samtale med Christian Moreau fra Chablis. Han fortæller, at de særligt har fokuseret på beskyttelse af deres Grand Cru marker. Det betyder, at de med lys og varme på markerne i morgentimerne har kunnet reducere tabet på de bedste marker.

I Côte d’Or med de bedste marker til grand cru i både rød og hvid er historien noget nær den samme. De bedste marker har været bedst beskyttet – både fra naturens og producenternes side. Tabet var markant under frosten, og mange steder var det op mod 50 % af de første skud.

Sommeren har bestemt ikke været nådig i Bourgogne med både kulde, regn og haglbyger. Ujævn modning af drueklaser, større parceller, hvor frosten har udslettet meget – og sidst men ikke mindst – meldug, der breder sig. Netop meldug er svært at beskytte sig imod, hvis man dyrker enten økologisk eller biodynamisk, hvilket de fleste topproducenter gør i dag.

Vi kan formegentlig endnu engang se frem til en markant nedgang i mængden af vin, men næsten sikkert en stigning i priserne på de allerbedste vine.

Champagne: Reserver kan regulere markedet

Champagne er unikt på mange måder og kæmper i disse år en brav kamp mod naturens luner. Heldigvis har champagnekomiteen visse muligheder for at regulere udbud og efterspørgsel på det mere almindelige Champagne. De fleste huse ligger inde med reserver, de kan regulere markedet med. Det betyder, at der næppe bliver direkte mangel på trods af et hårdt klima i 2021.

De investeringsværdige champagner som Salon, Dom Pérignon og andre prestigecuvéer kommer antagelig vis ikke på markedet i 2021, medmindre lige netop deres parcel har klaret sig ekstraordinært godt.

Normalt er det nemlig sådan, at ikke alle årgange kommer på markedet. Priserne vil derfor formentlig blive reguleret af den stigende efterspørgsel, vi ser på de bedste champagner de seneste år.

Samlet set

På trods af dystre udmeldinger fra Frankrig, er der mange andre faktorer end vejret, der spiller ind på investeringsvin. Den mindre mængde af de mere almindelige vine fra de bedste områder vil naturligvis få de bedre vine til at stige i pris.

Langt mere interessant er det at se på, hvordan markedet i de omkringliggende årgange kommer til at reagere. Her er der sandsynlighed for, at der på kort sigt vil komme nogle solide prisstigninger – alene baseret på manglen af vin i netop 2021 årgangen.

Vi kommer til at se mindre kvantitet, men det betyder ikke nødvendigvis noget for kvaliteten af de bedste vine i Frankrig. Heller ikke selvom, der tales om den største landbrugskatastrofe i det 21. århundrede. Verdens allerbedste vinproducenter kan ikke diktere, hvordan vejrguderne ter sig – men kan de udøve deres magi i kælderen, kan der være håb for kvaliteten af vine fra årgang 2021.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.