Nyheder - Øvrige - 14. december 2021

Udtalelse vedr. artikel i Dagbladet Børsen

Dagbladet Børsen bringer dags dato en artikelserie omkring vinbranchen, hvori RareWine er omdrejningspunkt. Denne tager vi skarpt afstand fra med denne udtalelse.

Generelt

Først og fremmest ønsker vi at slå fast, at vi er direkte uenige i den fremstilling af RareWine, Børsen giver udtryk for, og vi kan ikke genkende den forretning, som bliver beskrevet i de pågældende artikler.  I vores optik er det yderst beklageligt, at et velrenommeret dagblad som Børsen misforstår hele præmissen for virksomheden og ikke mindst international handel med vin. Det ønsker vi på alle måder at tage afstand fra med denne udtalelse.

Med til historien hører også, at vi på forhånd har tilbudt Børsen fuld indsigt i alle vores tal, og med invitation – mundtlig såvel som skriftlig – til at løbe tallene igennem sammen med vores revisionsselskab, hvilket de ikke har valgt at gøre brug af forud for deres publicering.

Vi har tilmed anfægtet overfor Børsen, at flere citater er taget ud af kontekst og klippet sammen til at understøtte den historie, de fortæller, men ikke retfærdiggør helheden eller afspejler den forretning, vi driver.

Dementi af påstande om ”skjulte tillæg” og ”uprøvede priser”

Vi deler på ingen måde den opfattelse, at vi skjuler hverken tillæg eller profit for omverdenen. Vi har tværtimod altid været meget åbne omkring vores tal, regnskaber og forretningsmodel.

Børsens påstande om såkaldte ”uprøvede priser” er lodret forkert, hvilket vi har pointeret overfor Børsen forud for publicering af artiklerne. Sådanne påstande negligerer fuldstændig, at vores handelsforretning, som udgør langt størstedelen af vores omsætning, på daglig basis køber og sælger sjældne og eksklusive vine i hele verden – med fortjeneste som enhver anden handelsvirksomhed. Vi er faktisk en af verdens største spillere på dette marked. Vinene sælges til alle i markedet, inkl. investorerne, til den pris, det åbne marked vil betale på et givent tidspunkt, hvilket i øvrigt er helt almindelige markedsvilkår. Dermed kan vininvestorer købe ind til nøjagtig samme pris som de professionelle vinhandlere.

Salg af vin til investeringskunder foregår på nøjagtig samme præmis som salg til resten af vores kunder og til de samme priser, der dannes og realiseres i vores handelsforretning på det professionelle marked hver eneste dag. Så at anfægte at vores priser er uprøvede i markedet er decideret usandt og viser, at Børsen komplet underkender vores handelsforretning og de handelsdata, der er opbygget gennem mere end 15 år.

Vi mener på ingen måde, at der hverken er tale om ”overpriser”, ”uprøvede priser” eller ”skjulte tillæg”, og derfor er vores svar nej på, om vi har tænkt os at lade handler gå tilbage – direkte adspurgt af Børsen. Skulle der være kunder, som føler, at vi ikke har været tydelige nok i vores oplysning, så tager vi selvfølgelig en snak med dem.

Præmissen for at drive investeringsforretning er, at investorerne tjener penge

Præmissen for, at vi overhovedet kan have en investeringsforretning, er jo, at vi først og fremmest tjener penge til vores investorer – ellers var vi her jo ikke endnu. Som sagt har vi tilbudt Børsen fuld indsigt i tallene.

Det er ingen hemmelighed, at vi driver en forretning, og at vi også skal tjene penge for at have vores berettigelse. Vi er altid meget tydelige omkring vores regnskaber, og anser det som en styrke at vores soliditet er høj. Det giver også tryghed for investorerne.

Når Børsen tilmed citerer en økonom for at udtale, at vores kommissioner er ”væsentligt højere end, hvad du ser på de traditionelle markeder for investeringer”, så bør man medtage, at vi jo handler med et fysisk produkt, som kræver væsentlig mere håndtering end værdipapirer.

Formulering er tilrettet, og video er fjernet

Man skal være påpasselig med at påstå, at man er fejlfri. Derfor giver en sådan henvendelse altid stof til eftertanke. Derfor har vi gennemgået vores salgsmaterialer som direkte konsekvens af henvendelsen, og på to punkter giver vi Børsen medhold i, at vores kommunikation kunne have været mere tydelig, hvilket vi straks har taget konsekvensen af ved henvendelse;

På side 8 i vores FAQ er der i spørgsmål 10 omhandlende køb af vin en mangelfuld formulering, som vi på baggrund af Børsens henvendelse har udpenslet yderligere for at undgå eventuelle misforståelser samt for at imødekomme Forbrugerrådet Tænk.

Tilføjelsen lyder således: ”Markedspris er ikke tilsvarende virksomhedens indkøbspris. Markedsprisen vurderes som en arbitrage mellem den på det givne tidspunkt opnåelige salgspris i det professionelle marked og på baggrund af interne samt eksterne handelsdata.” Det er selvfølgelig beklageligt, at vi har anvendt en vending, som ikke har været fyldestgørende for at oplyse om, at vi som enhver anden handelsbutik naturligvis tjener penge i spændet mellem indkøbspris og salgspris.

Ydermere har vi fjernet en ikke-sponsoreret video fra vores YouTube kanal, da Børsen i deres indledende henvendelse til os har anfægtet denne. Vi har vurderet, at de har en valid pointe i, at den først er publiceret efter den eksakte flaske vin, der omtales og vises i videoen, var solgt til en kunde i Hong Kong. Timingen i publiceringen kan fejlagtigt foranlede potentielle købere til at tro, at de stadig kan købe den pågældende flaske. Videoen indeholdt dog ingen købsopfordringer eller call-to-action og tjente i vores optik kun til at fortælle den gode historie om en spændende flaske vin. Vi er ikke så naive at tro, at vi kan sælge en flaske vin til 3 millioner kroner i en YouTube video. Videoen har ej heller medført købshenvendelser eller kunder, der er gået forgæves.

I vores optik grænser det sig til injurier, når Børsen på baggrund af videoen påstår, at vi ”pynter os med lånte fjer” og fremstiller det som, at vi ikke er i besiddelse af de vine, vi sælger – Børsen er jo som nævnt meget velkommen her i Nordjylland, så de kan få syn for sagen.

Ro i maven

Afslutningsvis er vi selvfølgelig enormt ærgerlige over det stykke arbejde, Børsen har begået, og ikke mindst den omtale, det medfører, når et medie som Børsen bringer en artikel, vi på mange måder mener er fordrejet og på ingen måde afspejler RareWine og international handel med vin – eller vinbranchen generelt.

Vi har forsat god ro i maven over vores forretningsmodel og ikke mindst den værdi, vi skaber til vores investorer og kunder i øvrigt. Vi kan se alle vores kunder, samarbejdspartnere og ikke mindst vores mere end 50 medarbejdere i øjnene velvidende, at vi driver en sund og ærlig forretning. Det har vi gjort nu i mere end 15 år, og vi har tilmed etableret os som en af de førende i verden via kerneværdier som ordentlighed, købmandskab og værdiskabelse. Vi kommer ikke til at ændre noget i hverken forretningsgang eller forretningsmodel, men skulle der alligevel mod forventning opstå tvivlsspørgsmål herom, vil vi imødegå disse med den enkelte investor, præcis som vi altid har gjort.

Med venlig hilsen

Rasmus Nielsen, stifter af RareWine Group

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.