Artikler - RareWine Academy
Krug Champagne – Historien om et fuldendt symfoniorkester og nedarvet perfekt champagneånd
Krug er blandt de bedste champagnehuse i verden, måske det bedste! Hvordan er de egentlig blevet så dygtige? Få svaret, når Krug beskrives årti for årti – vine for vine
Denne artikel er også tilgængelig som højtlæsning.
Klik herunder og lyt med, eller find RareWine Podcast i din foretrukne podcast app...
“The Krug Moment should always be about pleasure"
- Oliver Krug
Musik på flaske. Kvalitet. Ekspertise. Disse associationer følger med Krug, som i dag regnes blandt verdens absolut bedste champagneproducenter. Gennem årelang erfaring og nørderi er det lykkes Krug at skabe champagner i sød symfoni. Forrest går Oliver Krug, og før ham gik andre kompetente familiemedlemmer, som helligede deres liv til den boblende vin. Heldigvis. Her er historien om navnkundige Krug.
Krug kommer til Champagne
Champagnehuset Krug blev grundlagt i Reims i 1843 af Joseph Krug – født i Mainz og søn af en slagter. Han forlod sin barndomsby i 1824 på jagt efter eventyr, og det bragte ham i 1834 til Paris. Herfra kom han til Champagne som bogholder hos champagnehuset Jacquesson. Gennem de næste otte år kom han rundt i mange afkroge af champagnehuset og lærte om alt fra salg til at blande champagne i kælderen. Han viste sig så dygtig til at blande, at han allerede i 1840 assisterede med at blande champagne for andre huse. Det var derfor ikke mærkværdigt, at han ønskede at starte sit eget champagnehus, hvilket heldigvis blev en realitet.
Krug er et familieforetagende rodfæstet i ubestridt kvalitet
Paul Krug var Jospehs søn, som overtog roret ved sin fars død i 1866. Under Pauls lederskab blev huset en del af sammenslutningen af de store champagnehuse, grande marquee, og flyttede basen til den nuværende adresse i Reims. Paul regerede frem til sin død i 1910, hvor hans søn Joseph Krug II videreførte stafetten. Joseph styrede huset gennem 1. verdenskrig, hvor han desværre blev taget til fange og vendte syg retur til huset efter krigen. Hans nevø Jean Seydoux blev en del af ledelsen, og i denne periode blev to af de største vine skabt hos Krug. Årgang 1926 og 1928, hvilke stadig står som koryfæer for storheden i denne periode hos Krug.
I 1962 og 1965 kom de to brødre Henri og Remi ind i ledelsen af virksomheden og begyndte at udvide aktiviteterne yderigere. I denne periode kom den første rosé på markedet, og man opkøbte flere gode marker. Mest berømt er handlen af en håndfuld marker i og omkring Mesnil-sur-Oger i 1971, der gav ejerskab over Clos du Mesnil, der senere blev husets første enkeltmarkschampagne. I 1979 ansatte de for første gang en vinmager udefra, som skulle forestå den vigtige proces med at blande basisvinene i kælderen.
Gennem generationer har Familien Krug formået at holde et konstant højt niveau og sublim ledelse. Kvalitet er altid det ultimative mål, men også gode og nære forbindelser til andre producenter i Champagne har været højt prioriteret hos Krug. Disse prioriteringer står stadig ved magt, om end ejerskabet af Krug har skiftet hænder.
Krug med nyt ejerskab, men samme kvalitetssikre champagneånd
I 1999 gik verdens stærkeste luksusvarekoncern LVMH (Louis Vuitton Moet Hennesy) ind i ejerskabet af Krug, men de beholdt helt bevidst familien Krug tæt på. Det er familiens ånd, der har drevet Krug, og derfor er det stadig familien, der leder firmaet i den rigtige retning. Helt frem til 2007 blev Krug drevet af de to brødre Remi og Henri, hvorefter de forblev i smagekomiteen, hvilken årligt smager og vurderer produktionen og dens komponenter.
Fra 2009 har Henris søn Olivier Krug været direktør for Krug. Fordelen ved at have en koncern som LVMH med sig er en mere massiv og kompromisløs tilgang til kvaliteten som bærende punkt. Ydermere leverer en stor koncern også massive markedsførings-kræfter, samt meget professionel distribution af husets celebre champagne.
LVMH er ikke helt ukendte i Champagne, hvor de i alt ejer 16 forskellige huse. Der er dog ingen tvivl om, at Krug er diamanten i deres samling. Udover interesser i Champagne er de også involveret i store vinhuse som Château Cheval-Blanc, Château d’Yquem, Clos de Lambrays og Newton Vineyards. I spiritusbranchen er de stærk repræsenteret med Glenmorangie, Belvedere og Ardbeg.
Vigtigst af alt er det, at LMVH ikke forsøger at gøre Krug eller nogle af de andre huse til deres egne. De tager udgangspunkt i det, der skabte Krug – og det er familien med den stærke champagneånd.
Produktionen af Krug Champagne
Som de fleste andre huse i Champagne ejer Krug ikke alle de marker, som leverer druer til deres produktion. De ejer omkring 30 %, hvilket er meget normalt for de store champagnehuse. Naturligvis har de dog lange kontrakter med de bønder, som dyrker druerne og dermed er de sikret kontinuerlig høj kvalitet i råvaren.
I alt har Krug adgang til druer fra omkring 400 forskellige parceller. Hver enkelt del vinificeres separat. Selve gæringen foretages på små 205-liters egetræsfade, som er mellem 4 og 40 år gamle. Dette gøres ikke for at få fadsmag i vinen, men for at lade den få en lille oxidering under gæringen, hvilken tilfører yderligere kompleksitet til det endelige produkt. Vinen ligger på disse fade frem til årsskiftet, hvor de overføres til ståltanke inden første smagning i smagekomiteen.
Hos Krug gennemgår vinen ikke malolaktisk konvertiering, da det nedsætter det samlede syreniveau. Hos Krug vil man nemlig gerne have den høje naturlige syre i vinen til at skabe en endnu bedre udviklingsproces for hver enkelt flaske.
Krugs essentielle smagekomite
Hos Krug er smagekomiteen en gruppe af fem personer med Olivier Krug samt kældermester Julie Cavil i spidsen. I månederne efter produktionen vurderer de årets enkelte komponenter, men også ældre årgange fra lageret. Sidstnævnte kaldes reservevin, og den er med til at skabe kontinuitet og balance i den endelige udgave af Grande Cuvée og rosé, der er komponeret af flere årgange.
Det skal på ingen måde underkendes, hvor kompliceret denne proces er. En kældermester skal ’oplæres’ over flere årtier, hvor vedkommende arbejder sammen med den tidligere mester. Det har Julie Cavil gjort med Eric Lebel, der selv lavede 22 versioner af Grande Cuvée, inden han gav stafetten videre til Julie. Det kan ikke måles og regnes på, hvad der skal blandes sammen – det konstateres ved duft og smagning af en trænet næse og gane.
Efter blanding lægges flaskerne i kælderen hos Krug (i mindst seks år for Grande Cuvée), inden de får deres endelige prop og etiket. Siden 2011 har Krug udviklet Krug Lovers Universe, hvor man kan få oplyst detaljer om den enkelte flaske. På bagsiden af hver flaske står et nummer, som kan indtastes på Krugs hjemmeside eller app, hvorefter præcise oplysninger om druesammensætning, årgange og landsbyer på den pågældende vin præsenteres.
De forskellige vine fra Krug Champagne
”In principle, a good Champagne House ought to make two Champagnes of the same quality. […] Champagne Number 1: this composition should be altered every year to re-create the most generous expression of Champagne. Champagne Number 2: […] the Champagne of circumstances.
- Joseph Krug, Grundlægger af Krug
Dette princip er essensen af, hvordan Krug har været fremstillet siden første udgave af Grande Cuvée. Det er stadig denne vin, der er nummer 1 i ovenstående ligning – de andre er opstået ved et tilfælde.
Krug Grande Cuvée MV
Krugs Grande Cuvée MV kan sammenlignes med et symfoniorkester. Et orkester sammensat af de bedste individer, som dirigeres til at lyde perfekt sammen. Symbiosen. Helheden. Frem for det enkelte individ. Det er nøglen til at forstå denne unikke champagne.
”Dette er lyden af det perfekte symfoniorkester”
- Olivier Krug
Krug Grande Cuvée fremstilles i en ny version hvert år, som gerne skal vise den stil, Joseph Krug grundlagde i 1843. Hvert eneste år kommer vinen på markedet med et nyt ”Edition”-nummer. Den seneste i rækken frigivet i 2022 er Edition 169. Denne Champagne er drikkeklar, når den kommer på markedet, men gemmes den i en årrække, vil smagen blot være endnu mere fuldendt.
Grande Cuvée er en Multi-Vintage, som er sammensat af mere end 120 forskellige basisvine fra mere end 10 årgange. Altid på baggrund af en given årgang, men suppleret op med reservevin fra Krugs vinbibliotek. På bagsiden af flasken findes en QR-kode samt et ID nummer, og disse kan indlæses på enten Krugs hjemmeside eller app, hvorefter den komplette sammensætning i den enkelte flaske vises.
Et eksempel er seneste frigivelse: 169ème Édition. Den er fremstillet på basis af 2013-årgangen, som udgør 60 % af den samlede vin. Endvidere er der 40 % i blendet fra ældre årgange for at skabe den ønskede balance. I alt 146 forskellige vine fra 11 forskellige årgange, og den ældste vin er fra 2000. Kældermester Julie Cavil er endt med en druesammensætning på 43 % pinot noir, 35 % chardonnay og 22 % meunier, som er en normal blanding af druerne i Grande Cuvée.
Vinen blandes, inden basisvinene bliver mousserende, efter den alkoholiske gæring. Herefter tappes vinen på den klassiske Krug-flaske og lagres i syv år i kælderen inden degorgering. Så er vinen klar til markedet.
Læs vores guide til fremstilling af Champagne her
Krug Vintage
Krug Vintage er det sublime udtryk for de bedste år. De år hvor kældermesteren finder et udtryk, der berettiger at blive aftappet alene. Krug Vintage er, når en mindre del af symfoniorkesteret opnår en smuk balance i sig selv.
Krug Vintage er stadig en kombination af flere faktorer, og lever godt af de enkelte parceller, der vinificeres separat. Vinen kombineres af flere forskellige druer, som er høstet i forskellige landsbyer. Hos Krug søges både balancen, men årgangen skal også stå tydeligt frem i den endelige blanding. Kan dette ikke opnås, frigives vinen ikke.
Den seneste udgave Krug Vintage er fra den ikoniske årgang 2008, hvilken har sat nye standarder for, hvor god Krug kan være på dette niveau. Årgangen har flere steder været udnævnt som en af de bedste længe i Champagne, og hos Krug er man selvsagt ikke uenig.
2008 er kendetegnet ved en kølig vækstsæson, som i sidste ende leverede meget heterogene druer. Vinen er sammensat af 53 % pinot noir, 25 % meunier og 22 % chardonnay. Inden frigivelse har vinen lagret 12 år i kælderen hos Krug.
Krug Vintage er en vin, der er med til at sætte standarden for vintage-champagne. Den største oplevelse kommer til den tålmodige, der gemmer denne til den er over 20 år gammel.
Krug Collection
Krug Collection er den dybe fremstilling af Krug Vintage, hvor vinen har fået ekstra lag fra en længere lagring hos Krug.
Forestil dig 50 artister, der synger et nummer, går hver til sit, for blot at mødes 20 år senere og synge det samme nummer. Det vil på alle måder lyde anderledes. Det er den musikalske analogi, kældermester Julie Cavil sætter op for bedst at kunne forklare Krug Collection.
Flaskerne til Krug Collection lagres hos Krug og følges nøje af familien og kældermesteren. Den seneste frigivelse er 1990, som er frigivet inden 1988, alene fordi smagen dikterer, det skal være sådan. Dette bestemmes internt for at sikre den højeste kvalitet hos forbrugeren i den sidste ende.
Det er kun ganske få flasker, der gemmes hos Krug for at blive frigivet som Collection på et senere tidspunkt. De kommer alle nummereret medfølgende et brev fra Olivier Krug, der er sjette generation i huset. Disse vine er perfekte, når de kommer på markedet, men kan udvikle endnu flere nuancer ved yderligere lagring.
Krug Rosé
Finesse og elegance er kernen i Krug rosé, og for at blive i symfoniens vidunderlige verden, bliver det aldrig et spørgsmål om tung bas med Krug rosé – men mere subtile noter fra violin og cello dominerer i dette blend.
Krug rosé er resultatet af femte generations visioner. De to brødre Rémi og Henri Krug fik ofte spørgsmål om, hvorfor Krug ikke havde en rosé. I 1976 blev de derfor enige om at begynde processen med at fremstille rosé. Det tog nogle år at forfine processen, men i 1983 kom den første version af Krug rosé på markedet. Fra begyndelsen har det været balancen og finessen samt det umiskendelige præg af Krug, der skulle skille denne rosé ud fra de andre. Sådan er det stadig. Krug rosé får sin smukke farve fra rødvin, der tilføres i den sidste del af processen, hvilket kun er tilladt i Champagne.
Den seneste udgave Krug rosé er 25èmé Édition, der som altid er komponeret af flere årgange og vin fra forskellige parceller. Denne udgave er komponeret af 28 forskellige vine fra fem forskellige årgange. 50 % er fra 2013-årgangen, og de ældste elementer er fra 2008-årgangen. Til sidst får den farven med 11 % rødvin, som kommer fra en parcel i Aÿ.
Som de andre vine fra Krug Champagne kan denne rosé også udvikle sig over flere årtier under optimale forhold.
Krug Clos du Mesnil
Clos du Mesnil er violinen i symfoniorkesteret, men ikke en hvilken som helst violin. Det er den klare førsteviolin, der spiller, så hårene rejser sig på armene. Det er simpelt, enkelt, rent og alligevel med så stor dybde, at det kan berøre alle, der smager en tår af den boblende violin.
Druerne til Clos du Mesnil kommer fra én mark, som ligger helt optimalt i landsbyen Mesnil-sur-Oger. Denne mark købte Krug fra en familie i 1971 som en del af en større handel. Indtil da havde druerne været brugt til Champagne Salon.
Vinmarken har været indhegnet af stengærde siden 1698 og beplantet med chardonnay lige så længe. Efter købet i 1971 gik druerne til Grande Cuvée, men efter nogle år, hvor familien Krug havde fulgt disse druer, kunne de se, at dette mikroklima var optimalt til at tappe separat.
I 1979 blev Clos du Mesnil tappet separat og i en tid, hvor alle andre blandede, gik Krug mod strømmen og frigav en yderst eksklusiv vin fra én mark – en såkaldt enkeltmarkschampagne. Resten er historie. og i dag står denne vin som en af de bedste og mest berømte i hele regionen.
Clos du Mesnil er stadig fremstillet af ren chardonnay, høstet fra den stenindhegnede mark på kun 1,84 hektar, og den frigives kun i de bedste årgange. Den totale produktion fra denne mark beløber sig til i omegnen af 12.000 flasker.
Krug Clos d’Ambonnay
Det nyeste skud på stammen fra Krug er ren pinot noir fra en parcel på kun 0,68 hektar, beliggende i landsbyen Ambonnay. For at være tro mod musikanalogien kan Clos d’Ambonnay sammenlignes med et lidt større instrument i retning af en cello, der har mere dybde og kompleksitet end violinen. Det skyldes primært druen og stedet, den er dyrket.
Denne unikke vin er også den mest sjældne fra Krug. Vinen er på nuværende tidspunkt kun frigivet i fem årgange: 1995, 1996, 1998, 2000 og 2002. Da produktionen i de enkelte årgange er omkring 5000 flasker, giver det samlet omkring 25.000 flasker. Det bliver ikke mere specielt eller eftertragtet.
De første mange år blev det holdt som en hemmelighed i familien, at man valgte at fremstille denne vin. Så det var et måbende verdensmarked, der så på, da den kom på markedet første gang i 2007. Til stadighed bliver de få flasker revet væk fra markedet – også på trods af en høj pris. Og der er til dato kun frigivet fem årgange nogensinde, hvilket gør netop denne enkeltmarkschampagne til en af verdens mest eksklusive.
Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay omtales også som monopolmarker, da det kun er Krug, der producerer på disse.
Fremtiden for Krug
Fremtiden tegner lys for champagnehuset Krug. Olivier Krug er stadig ung og har godt fat i udviklingen. Julie Cavil har formentlig 20 årgange foran sig som kældermester, så alt er i gode og trygge champagnehænder. Med LVMH på holdet, er der da også garanti for, at kvaliteten bliver holdt høj fremadrettet, og det samme gør brandet Krug i form af et af verdens største marketingapparater indenfor luksussegmentet.
Krug har skabt et fuldendt symfoniorkester, som hører til blandt verdens bedste champagnehuse. Og selvom orkestret er fuldendt, er der ikke et endegyldigt svar på, om der er plads til nye medlemmer, eller om de overhovedet har præsteret deres allerbedste. Det vil kun fremtiden vise.