Artikler - RareWine Academy
Penfolds: Historien om australsk vintriumf
Bliv meget klogere på Australiens absolut bedste vinproducent, hvis vej til verdensomspændende succes har været lang, ambitiøs, stædig og heldigvis det hele værd.
Dette er fortællingen om, hvordan en læge med vininteresse indtog Australiens vinscene. Men det er også en fortælling om, hvordan én bestemt vin fra Penfolds-sortimentet skulle erobre verdens vinhjerter. Grange: En vin, der kan sidestilles med både Château Latour, Harlan Estate, Masseto og grandios grand cru fra Bourgogne. Penfolds og Grange hænger unægtelig sammen, og derfor kan den ene fortælling ikke berettes uden den anden. Læs historien her. Bliv desuden klogere på Peter Gago – Chief Winemaker hos Penfolds – i vores eksklusive interview med ham i nedenstående video.
Vin-dominanter Down under
Penfolds er en af de største og absolut bedste vinproducenter i Australien. Gennem skiftende ejere og konstant, sikkert kvalitetsniveau har Penfolds siden grundlæggende i 1844 bevæget sig stærkt mod toppen, om end den endelige verdenssucces lod vente på sig. I dag tegnes Penfolds af chefvinmager Peter Gago, og han er kun den fjerde i rækken med titlen. Denne kontinuitet af vinmagere er formentligt også en afgørende årsag til, at både balance og stabilitet kendetegner de magiske vine fra australske Penfolds.
De seneste år har de udvidet deres aktiviteter langt væk fra deres eget kontinent med projekter i både Californien og Champagne. Ambitionsniveauet er massivt, men det skal det også være, hvis man vil give verdens bedste producenter kamp til den famøse streg.
Interview: Peter Gago - Chief Winemaker hos Penfolds
Penfolds: En importeret vinsucces
I midten af det 19. århundrede var Australien et åbent land for vindyrkning, og mange bosættere medbragte og plantede stiklinger til fremstilling af vin. Engelske Doktor Christopher Rawson Penfold og Mary Penfold emigrerede til Australien, og Adelaide blev hjemstedet for doktorens praksis. En interesse for hedvin var direkte årsag til, at Penfold-parret plantede deres importerede stiklinger på gården Magill Estate i udkanten af Adeleide i 1844. Her boede de, arbejdede og dyrkede vin, og pludseligt blev produktionen af vin større end lægepraksissen. Selv i dag er Magill Estate et af de absolut vigtigste steder for druedyrkning til Penfolds topvine.
De første prominente vine fra Penfolds sortiment var vine fremstillet på riesling samt stilen ved navn Claret. Claret er det engelske udtryk for en lys rødvin, og dens stil stemmer overens med de vine, der kommer fra Bordeaux. Disse vine var populære i tidens Australien og lagde grundstenene til resten af gårdens succes. Magill Estate har næsten 100 hektar med vinstokke, som oprindeligt var riesling, samt Bordeaux druesorterne cabernet sauvignon og merlot. I de senere år er der blevet genplantet, så der i dag kun er shiraz plantet på gården – disse druer bruges i nogle årgange til Grange (husets topvin), og i andre årgange bruges de alle i Magill Estate Shiraz.
I de tidlige år for Penfolds blev der også opkøbt druer fra andre områder, og der blev blandet vine, hvor balance var nøgleordet. Mange af disse vine nød stor popularitet i hjemlandet, men også på eksportmarkedet – primært det engelske Imperium. Succesen betød, at Penfolds i 1907 var det største vineri i det sydlige Australien. Medbragte stiklinger blev således grundstenene til vinsucces.
Max Schubert: Fri tankegang. Frie vine.
I 1948 valgte familien at ansætte en vinmager udefra for at styrke kompetencerne i firmaet. Valget faldt på Max Schubert, og han skulle vise sig at være den helt rette mand for Penfolds. Schubert blev firmaets mand, og hans innovative idéer skulle agere løftestang for firmaets vision om at træde op på næste niveau. Penfolds støste vin Grange kan udelukkende tilskrives hans stædige og innovative arbejde over flere år. Om end hans primære job var at udvikle de såkaldte Bin-vine, der alle er efterfulgt af et tal. Tallet er ofte en reference til det sted, den pågældende vin var lagret i kældrene.
I et vinmager-perspektiv var Penfolds på dette tidspunkt et fusionshus. Alt kunne blandes og blev det. Penfolds fremstillede vine af blandede druer for at opnå den stil, Max Schubert ønskede i vinene. Han så også idéen i at blande druer fra ét område med druer fra et andet. I Australien kunne vinmageren kombinere styrker fra flere forskellige områder i én og samme vin, og på den måde skabte Schubert sine små vinstjerner. Der herskede ikke en dominerende og rigid fransk appellationslovgivning eller flere hundrede år gamle italienske traditioner, der holdt tankegangen låst. Den frie tankegang skabte frie vine, pakket med velsmag – ganske som forbrugerne efterspurgte.
Målet er den konstante Penfolds-stil
Penfolds vine er ikke låst fast af et regelsæt, men deres eget kodeks indeholder et konstant ønske om, at styrke stilen i den enkelte vin. Dette kommer eksempelvis til udtryk ved Kalimna Bin 28, som var den første Bin-vin på markedet med 1959-årgangen. Oprindeligt kom alle druerne fra Kalimna-vingården, som den er opkaldt efter. For at styrke stilen er Kalimma 28 fremstillet helt anderledes i dag. Nu er den et blend af flere regioner og flere forskellige vinmarker. De eneste to konstante elementer er, at det er ren shiraz samt at målet med vinen ifølge nuværende vinmager Andrew Baldwin er: ”Bin 28 defines the Penfolds character: generous in style, delicious to drink and dependable every vintage.”
I dag fremstilles vinene hos Penfolds af et hold af vinmagere specialiserede i enkelte druer eller dybt forankret i et enkelt distrikt. Målet er stadig, at stilen i vinene skal holdes i en konstant stil, hvilket varetages af chefvinmageren. Siden 1948, hvor Max Schubert debuterede som chefvinmager, har der kun været tre andre ved vinroret. Den minimale udskiftning af styrmand har haft stor betydning for kontinuiteten fra så omfattende en produktion. I dag har holdet af vinmagere hos Penfolds mere end 150 års erfaring til sammen.
De fleste vine i sortimentet har stadig et bin-nummer tilknyttet. Det er normal praksis i Australien, men det er også en måde at signalere, at stilen i vinen er konstant. Hvor druerne har ophav i det pågældende år, er mindre relevant – Hos Penfolds er vinmageren styrmand, det sammensætter vinen i Penfolds-stilen.
Én vin skulle dog komme til at overgå dem alle.
Historien om Grange: Et vinikon med seriøse startproblemer
I dag beskrives Grange som det originale og mest kraftfulde udtryk for Penfolds filosofi. Den er symbolet på, hvordan blanding af flere vinmarker og distrikter kan gå op i en herlig helhed. Grange er Australiens mest berømte vin, men vejen til berømmelse har været brolagt med skepsis, fordømmelse og heldigvis en stor portion vedholdenhed.
Da Grange første gang blev præsenteret, fik Max Schubert blandt andet denne kommentar fra en respekteret smager:
“Schubert, I congratulate you. A very good, dry port, which no one in their right mind will buy - let alone drink.”
Havde Max Schubert ikke været så fast besluttet på vinens høje kvalitet, kunne hele eventyret om Penfolds Grange være kollapset lige der. Heldigvis var han en stædig mand, og vinen han havde liggende i kælderen var af så høj kvalitet, at den viste sit sande potentiale efter yderligere lagring.
Eventyret om Max Schuberts Grange startede på en tur til Europa i 1950. Her oplevede han for første gang vingesuset fra vine, der var lagret i længere tid.
Fornemmelsen af moden vin i glasset. Tertiære aromaer og ekstra lag i glasset dukker kun op i vine, der har lagret, da det er kemiske forbindelser, der udvikler sig i flasken under lang tids lagring. I Australien blev vine fremstillet til at blive drukket unge med fokus på de primære aromaer. Traditionen for at fremstille vine med kompleksitet nok til udvikling var slet ikke tilstedeværende. Max Schubert oplevede den modne vin på sin tur til Europa, og den oplevelse tog han med hjem. Han ville fremstille en vin hjemme i Australien, der kunne udvikle sig i kælderen på samme imponerende vis.
I Europa var de flotteste vine fra Bordeaux på basis af cabernet sauvignon, men de tilplantninger, der var i Australien på dette tidspunkt, gjorde, at Schubert måtte tænke i alternativer. Målet var at bruge druer fra gamle vinstokke, der var plantet på de bedste steder, og udvælgelsen af de rette druer fra de rette marker var hans vej frem. Shiraz eller hermitage, som den blev kaldt i Australien, var hermed valgt og det skulle vise sig at være en god beslutning. De første mange årgange hed Grange Hermitage på etiketten, indtil området Hermitage i Frankrig gjorde indsigelse. Hermitage blev derfor fjernet fra etiketterne, og det nuværende navn Grange stod tilbage.
Første årgang af Grange Hermitage
I 1951 blev den første årgang fremstillet. Druerne blev dels udvalgt fra Magill Estate ejet af Penfolds, men også fra en mark syd for Adelaide. Den første årgang blev fremstillet i to versioner for at sikre, at retningen var korrekt. Den ene blev lagret i fem Hogshead-fade, hvilke er fade på 550 liter og dermed ikke langt fra det, Schubert havde observeret i Europa. Den anden version blev lagret i et 4,550 liter stort neutralt fad. På denne måde kunne Schubert teste lagringsmetoden for at sikre, at han bevægende sig i den rigtige retning. Efterfølgende årgange viste, at lagringen i Hogshead-fade var den rigtige løsning for Grange. Det var hermed lykkedes for Schubert at fremstille en vin på shiraz efter europæiske idéer – med potentialet til at udvikle sig i mere end 20 år.
De første gange Max Schubert præsenterede sin nye stjerne for ejerne og andre dygtige smagere, blev den afvist. Det var bestemt ikke den modtagelse, Max Schubert havde ønsket, men han var heldigvis ladet med tålmodighed, gåpåmod og ikke mindst førævnte stædighed. Ejerne af Penfolds forlangte tilmed, at han stoppede produktionen, men han var så sikker på sit projekt, at han gemte sin produktion i kælderen i flere år.
Heldigvis var Jeffrey Penfold Hyland på hans side. Jeffrey var på daværende tidspunkt ansvarlig for produktionen hos Penfolds, og han tillod den hemmelige produktion. Det var først, da første årgang var 10 år gammel, at den havde kvalitet til at overbevise ejerne hos Penfolds. Derfra fik Max Schubert grønt lys til at genstarte sin produktion af Grange.
Den offentlige præsentation af Grange i Australien
I Australien har der altid været en stor tradition for vinshows, hvor producenterne smager hinandens vine blindt og uddeler medaljer. Smagningerne vægtes meget højt, men Penfolds havde holdt sig ude af shows gennem de seneste årtier. I 1963 kom de retur til de Australske vinshows for at præsentere Grange Hermitage 1955. Ved fremvisningen vandt Grange guld, og denne årgang høstede siden mere end 50 guldmedaljer – i 1977 fik den tilmed prisen for bedste rødvin på showet i Melbourne. Grange var blevet opdaget af alle de rigtige mennesker, der skulle være med til at gøre vinen berømt.
Herfra har Grange høstet utallige medaljer og flotte omtaler. Flere årgange har modtaget 100 point fra Robert Parker, og de flotte omtaler danner kø.
Flere berømtheder fra Penfolds
Selvom Grange har fået en overvældende, om end fortjent taletid i nærværende artikel, er der flere fremragende vine i Penfolds sortiment. Der forefindes høj kvalitet gennem hele spektret fra Penfolds, og selv i de lavere niveauer tilstræber vinmagerne hos Penfolds at levere vine, som overleverer i deres kategori.
I dag producerer Penfolds mange forskellige vine, som alle fortjener deres stjernestatus. Det være sig små produktioner, hvor en enkelt parcel har udmærket sig, eller en helt unik vin, som kun fremstilles i én årgang. Der er dog en håndfuld vine, som har været med til at gøre Penfolds berømt for mere end blot Grange.
St. Henri Shiraz
St. Henri Shiraz er en del af historien hos Penfolds, og den første årgang blev fremstillet helt tilbage i 1888. Dengang hed vinen Auldana Cellars St. Henri Claret og var formentlig opkaldt efter vinmagerens søn. Vinen havde stor succes på dette tidlige stadie og vandt prisen for bedste rødvin ved The Adelaide Wine Show i 1890 & 1891. Navnet og vinen forsvandt omkring 1. verdenskrig, men blev genoplevet i starten af 1950erne. Den første kommercielle årgang af St. Henri under Penfolds blev 1957.
St. Henri Shiraz er nærmest en modvægt til Grange. Vinen er baseret på shiraz, som ikke er lagret på nye fade. Druerne til vinen høstes i flere distrikter, og seneste årgang blev høstet fra syv forskellige distrikter. Lagringen foregår på mere end 50 år gamle, store fade. Her falder vinen til ro, men får ingen smag fra fadet. St. Henri Shiraz er en klassisk shiraz-vin fra Australien fyldt med karakter og power.
Bin 389 Cabernet Shiraz alias baby Grange
Bin 389 bliver ofte omtalt som baby Grange. Det kommer af, at den er født på nogenlunde samme tidspunkt som Grange og flasket op med en næsten identisk tankegang. Max Schubert ønskede med denne at se, hvad der var muligt, hvis han blandede god cabernet sauvignon med noget af det bedste shiraz. Det gav denne blanding, hvor de to druer spiller sammen til en helhed.
Første årgang for Bin 389 var 1960, så lige i hælene på Grange. Druerne høstes fra flere forskellige regioner, for at kombinere stilen i vinen. Inden aftapning lagres vinen på sidste års fade fra Grange, hvilket selvsagt også har haft medbetydning for kaldenavnet baby-Grange. Bin 389 er en klassiker i sortimentet hos Penfolds, der udvikler sig utrolig flot med tid i kælderen.
RWT Shiraz Bin 798
RWT-forkortelsen står for ”Red Winemaking Trial”. Det er ikke længere et forsøg, men navnet har Penfolds holdt fast i. Denne vin skal vise de bedste sider af ét distrikt – nemlig det berømte Barossa Valley, hvor lige netop shiraz-druen yder sit optimale. Der søges druer med stor fedme og masser af aroma, og på den måde fremstilles også en vin, der adskiller sig markant fra Grange.
Første frigivelse af RWT var årgang 1997, hvilket skete efter et par år med forsøg i kælderen for Penfolds vinmagere. Først fra 2014-årgangen blev vinen tildelt navnet Bin 798, hvor tallene er en reference til, hvis RWT tastes på en mobiltelefon.
Bin 707 Cabernet Sauvignon
Bin 707 udtrykker Penfolds’ stil gennem cabernet sauvignon. Druerne udvælges for deres store intensitet, fra flere forskellige områder. Både gæring og lagring foregår på nye egetræsfade, og stilen er kraftfuld og egnet til lang tids lagring i kælderen.
Bin 707 er opkaldt efter flyet Boing 707 som en reference til, at det netop var det navnkundige fly, der bragte Australien tættere på resten af verden i 1960’erne. Faktisk fløj flyet lavt over Penfolds hovedkvarter i umiddelbar nærhed af Sydney lufthavn. Max Schubert lavede i 1950erne og 1960erne flere forsøg med cabernet sauvignon, men oftest blev druen brugt til at blande. Bin 707 var første rene forsøg, og kom på markedet med årgang 1964. Vinen fremstilles kun, når vinmageren mener, at kvaliteten tillader det, hvorfor den heller findes i alle årgange.
Magill Estate Shiraz
Magill Estate er stedet, hvor Penfolds blev grundlagt tilbage i 1844, og vinmarkerne er her 100 % shiraz. Magill Estate shiraz er fremstillet med traditionerne for øje, hvorfor der kun høstes druer fra ejendommen – og alle druer høstes i hånden. Druerne presses på en gammeldags basket press, som var normen, da vineriet blev grundlagt. Afslutningsvis lagres vinen på en kombination af franske og amerikanske fade. Magill Estate Shiraz blev produceret første gang i 1983, og den er kendt for at adskille sig markant fra den stil, der ellers kendetegner Penfolds.
Yattarna Chardonnay
Penfolds er mest kendt for deres røde vine, hvorfor udgivelsen af netop Yattarna Chardonnay markerede et helt nyt kapitel i husets historie. Efter 114 vinfremstillingsforsøg lykkedes det i 1995 at fremstille første årgang Yattarna Chardonnay, som af medierne blev døbt ”white Grange” og tilmed blev forsidestof på de australske aviser. Chardonnay har altid været en populær drue, og Yattarna er den flotteste vin fra Penfolds på netop denne drue. Druerne høstes fra de bedste marker fra flere forskellige distrikter – lige fra Yarra Valley til Tasmanien. Der ønskes druer, der er modnet over en lang periode, som dermed bevarer en optimal balance. Stilen her kan sammenlignes med de bedste vine i verden på chardonnay.
Ovenstående vine fortæller er en stor og vigtig del af Penfolds historie, men der kommer hele tiden nye interessante vine i porteføljen fra Australien – nogle af dem opnår endda stjernestatus fra første årgang. Bin 111A shiraz blev frigivet første gang i 2016 og fik 100 points hos The Wine Advocate, hvilket blot cementerer, at Penfolds stræber efter både kontinuitet og fornyelse.
Fra Adelaide til Champagne
Penfolds er først og fremmest et australsk vinhus, men lysten til at opleve nye territorier har bragt dem helt fra Californien til Champagne. Quantum er navnet på en nyere spektakulær vin fra Penfolds. Den er resultatet af shiraz-druer fra Australien og cabernet sauvignon fra Californien. Derfor den nye ’appellation’ Wine of the World. Første årgang var 2018, og den har allerede modtaget imponerende anmeldelser fra hele verden.
Den nuværende chefvinmager hos Penfolds Peter Gago startede som vinmager for mousserende vine. Den kærlighed holder ved, og for ham var det en naturlig udvikling, at Penfolds skulle udvikle en Champagne i samarbejde med deres franske importør – Champagne Thienot. I første omgang har samarbejdet givet tre vine, som skal bruges til at fejre Penfolds 175-års jubilæum. Alle tre vine er på basis af den fremragende 2012-årgang. Én er en blanding af pinot noir og chardonnay – de to andre er på enkelt druer, høstet i grand cru-landsbyer. Det australske element er, at den likør, der bruges til dosage, er lagret på fade fra Yattarna, Penfolds berømte chardonnay fra Australien. Penfolds søger konstant fornyelse.
Penfolds hviler ikke efter sejr
Da en læge med vininteresse i 1800-tallet immigrerede til Australien, havde han givetvis ikke drømt om, at Penfolds i det 21. århundrede vil stå som sejrherre netop her. Han havde nok heller ikke forventet, at en af hans vine ville blive blandt verdens bedste vine. Sådan gik det, og Penfolds sejrede med Grange.
Laurbærkransen er i hus, men Penfolds hviler ikke efter en sejr, og innovation samt bestræbelsen på vinperfektion driver dem frem. Der er altid plads til nye tiltag, og selvom ambitionsniveauet sikrede mesterværket, er jagten på den nye vinperle allestedsnærværende hos den australske, toneangivende vingigant.