Markedsanalyser
+22,5 %: Sådan gik det vininvestering i 2022
Med et nyt år kommer tid til selvransagelse. Bøgerne er gjort op, og det forgangne år reflekteres og skaber fundament for det kommende. Vi ser tilbage på performance i 2022.
Vininvestorer kan glæde sig over et rekordår for vininvestering
2022 var i sandhed et begivenhedsrigt år – så rigeligt endda, kunne man fristes til at sige. Ovenpå flere år med Covid-19 som den altoverskyggende overskrift, gled pandemien i baggrunden. Den 24. februar blev Ukraine invaderet af Rusland – krig på det europæiske kontinent – og verdensordenen var med ét forandret. Udover store menneskelige tragedier har krigen været stærkt medvirkende til energikrise i Europa, mens man i verdens største økonomi slås med en arbejdsmarkedskrise. Kina som den store motor for den økonomiske vækst i Østen har mistet momentum, og økonomien svækkes blandt andet som følge af streng Covid-håndtering og massive nedlukninger af samfundet.
Overstående er blot nogle af de store drivere, der med galoperende inflation og kraftigt stigende renter, har skabt usikkerhed og nervøsitet på de finansielle markeder – med massive fald på aktiemarkederne som konsekvens.
Anderledes er det gået på vinmarkedet. Vin har udvist minimal korrelation til aktiemarkedet og har således leveret rekordafkast til investorerne, der på tværs af alle kategorier kan glæde sig over stærke afkast og et aktiv, der ligger stabilt og solidt trods krusninger og høj sø på de finansielle markeder.
På tværs af alle kategorier er vin under administration af RareWine Invest steget med +22,5 % i 2022.
Sådan er det gået for vininvestorerne hos RareWine Invest i 2022:
Realiserede investeringer i 2022
Når det handler om investering, er det almindelig kutyme at rapportere på urealiserede afkast. Dette er ovenstående et eksempel på, og det repræsenterer de stigninger, investorer stod med, da bøgerne for 2022 blev lukket – men der er også blevet realiseret afkast. I 2022 blev der gennemført frasalg på 1.115 positioner, hvilket i gennemsnit har givet de pågældende investorer et afkast på 88 %. Disse positioner har i gennemsnit været holdt i cirka tre år.
Bourgogne viser endnu engang, at vinpriserne intet loft har
Vinene fra Bourgogne har endnu engang vist, hvorfor vores største fokus ligger netop i denne kategori. De fundamentale egenskaber som høj kvalitet, lavt udbud og tårnhøj efterspørgsel må krediteres som de væsentligste årsager til, at Bourgogne cementerer sig som den mest givtige kategori for vininvestering.
Højdespringeren i kategorien er (uden sidestykke) fænomenet Domaine Arnoux Lachaux, hvor priserne på tværs af hele produktporteføljen er eksploderet og i flere tilfælde tidoblet, men i alle tilfælde har set trecifret vækstrater. Grunden til dette skal findes i en pludselig og ekstrem popularitet grundet enestående kvalitet til en pris, der var uhørt lav. Dette bredte sig som en steppebrand i vinverden med heftige prisstigninger til følge.
Ser vi udover Lachauxs-vinenes massive tilstedeværelse i toppen af årets bourgogneafkast, er det også en række prominente og velkendte navne, der tegner sig for de største stigninger – herunder Domaine Leroy, Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Armand Rousseau, Domaine Georges Roumier og Domaine Dujac. En anden interessant observation er desuden, at hvidvin også er flot repræsenteret i toppen. Det være sig gældende for topvinene fra Domaine Leflaive og så godt som alle vine fra Domaine d’Auvenay, der i lighed med vinene fra Domaine Leroy produceres af Madame Lalou Bize-Leroy.
I den anden ende af skalaen er der ingen enkeltpositioner, der skiller sig ud, og blot 3 % af alle bourgognepositioner har givet negativt afkast i 2022, hvor knap halvdelen af disse har givet mellem 0 og -5 %.
Prisen på bourgogne under administration af RareWine Invest er i gennemsnit steget 34,4 % i 2022.
Propperne sprang igen for champagneinvestorerne
Champagne har historisk set været at opfatte som vinverdens statsobligationer, hvor moderate, løbende prisstigninger og en svær grad af stabilitet har været det dominerende. Såvel i 2021 som i 2022 er dette dog blevet gjort til skamme. For andet år i træk leverer champagne-kategorien tocifrede afkast.
Trods nedlukninger i HORESTA-segmentet forårsaget af Corona-pandemien er eksporten af Champagne fra 2020 til 2021 øget med 32 %, mens salget i 2022 også forventes at have været rekordstort.
I kombination med logistiske udfordringer, der har afsæt i covid-krisen, samt kraftigt reducerede lagerbeholdninger hos producenter og distributører, har denne efterspørgsel givet en forsmag på, hvad vinverden meget muligt står overfor; En verden, hvor knapheden af god champagne er mere udtalt end nogensinde tidligere.
I toppen af listen i forhold til stigninger er Jacques Selosse massivt repræsenteret. Jacques Selosse er indbegrebet af ekstremt sjælden champagne, og majoriteten af deres årgangschampagne har således givet trecifrede afkast i 2022. Udover Selosse domineres toppen af de største huse. Bollinger er massivt repræsenteret med deres V.V.F, mens alt Louis Roederer (vintage/Cristal/rosé) i gennemsnit er steget med 14,5 %.
Krug har i gennemsnit givet 15,3 % (Vintage/enkeltmarker/Grand Cuvée), Salon er i gennemsnit steget 14,6 %, og alt almindelig Dom Pérignon er i gennemsnit oppe med 11 % for 2022.
Kun 4 % af alle champagnepositionerne har resulteret i negativt afkast for 2022, hvor en tredjedel af disse har givet mellem 0 og -5 %.
Prisen på champagne under administration af RareWine Invest er i gennemsnit steget 19,7 % i 2022.
Italiensk vin leverer stabilitet og solide afkast
Det er næppe gået nogens næse forbi, at vores fokus på de italienske vine over de seneste år er steget markant. Grunden hertil er ganske simpel: Kvaliteten er sublim, mens prisen synes uholdbart lav sammenlignet med deres franske sidestykker. Prisen stiger stabilt, mens præmissen ingenlunde synes at ændre sig bortset fra det faktum, at også resten af vinverden retter mere opmærksomhed mod disse.
De positive vinde på vinmarkedet har således også smittet af på de italienske vine, hvor Toscana og Piemonte ikke overraskende dominerer. Sassicaia er fortsat den uundgåelige overskrift og ligger således også tungt i toppen af kategorien med et gennemsnitligt afkast på 18,5 % på tværs af årgange. Den øvrige top er en blandet landhandel af supertoscanere, hvor sågar prisvenlige vine som Brunello fra Fuligni og Barolo fra Cavallotto også markerer sig.
11,5 % af de italienske positioner har i 2022 givet et negativt afkast, hvor cirka to tredjedele har givet mellem 0 og -5 %.
Prisen på italiensk vin under administration af RareWine Invest er i gennemsnit steget 9,0 % i 2022.
Rest of the World – best of the rest
Rest of the World-kategorien er den lidt arbitrere kategori, der indeholder det, der ikke lige passer i andre kasser. Kategorien indeholder således Rhône, whisky, amerikansk vin og et mindre udvalg af tyske og spanske vine samt australske Penfolds. Kategorien her favner derfor også i stor stil, hvad man kan tillade sig at kalde passionsinvesteringer foranlediget af investorer sammen med positioner, der har karakter af risikospredere for større porteføljer.
Af de underkategorier vi har størst fokus på og ser et stort fremtidigt potentiale for, vægter Napa Valley og whisky tungest, der i 2022 i gennemsnit er oppe med henholdsvis 5,9 % og 7,8 %. Blandt alle Napa Valley- og whisky-positioner har 9,3 % givet negativt afkast, hvor halvdelen af disse har givet mellem 0 og -5 %.
Prisen på alt Rest of the World under administration af RareWine Invest er i gennemsnit steget 9,7 % i 2022.
Gode gamle Bordeaux viser stadig tænder
Bordeaux – den klassiske kategori for vininvestering, der i dette perspektiv smerteligt har udviklet sig til en risikofyldt affære grundet producenternes stædige fastholdelse og forøgelse af høje frigivelsespriser, der hverken afspejler efterspørgsel eller konsum.
Dette har i vores objektiv været Bordeaux-komplekset i årevis, hvorfor vi ligeledes helt fra vores tidligste anbefalinger har været yderst tilbageholdende med mængden af Bordeaux i porteføljer.
Når alt dette er sagt, er det også nødvendigt at tilføje, at der stadig kommer fantastisk vin ud af Bordeaux, og at nogle af verdens mest legendariske vine kommer netop herfra. Ligeledes dør gammel kærlighed heller ikke bare lige sådan, og 2022s optur på vinmarkedet har også smittet af på Bordeaux’ performance.
I toppen af kategorien i 2022 finder vi ikke overraskende en høj repræsentation af Petrus, men også positioner af Cheval Blanc, Lynch Bages, Haut Brion og Margaux – i høj grad drevet af attraktive en-primeur-indkøb.
Trods et godt år for Bordeaux er vores anbefaling fortsat klar: Bordeaux bør anses som en risikospreder i større porteføljer eller som passionsinvestering.
22,3 % af det samlede antal Bordeaux-positioner gav i 2022 negativt afkast, hvor cirka en tredjedel af disse gav mellem 0 og -5 %.
Prisen på alle bordeaux-positioner under administration af RareWine Invest er i gennemsnit steget 9,0 % i 2022.
RareWine Invest mener
Hos RareWine Invest har vi altid kommunikeret, at vin er et langsigtet investeringsaktiv. Med vækstrater på omkring 20 % for andet år i træk på tværs af kategorier, kan det være fristende at anskue vin i et anderledes kortsigtet investeringsperspektiv. Dog skylder man at huske på, at selve grundpræmisserne for vininvestering er uændrede – og således også vores forsatte anbefalinger.
Vi er glade og stolte over, at en lang række investorer i 2021 og 2022 har haft mulighed for at realisere ekstraordinære afkast, som i mange tilfælde er blevet geninvesteret i nye positioner. Ligeledes er mange nye vininvestorer kommet til fra hele verden, men i et historisk perspektiv er vinmarkedet uændret.
Vin er til stadighed et fysisk ugearet produkt med lav volatilitet. Historisk har vin udvist stor modstandsdygtighed i forhold til eksempelvis inflation og recession. Markedsmekanismerne er drevet af konsum i forhold til et stærkt begrænset udbud og en enorm efterspørgsel. Udbuddet er udfordret grundet klimaforandringer, og efterspørgslen er stigende i takt med befolkningstilvækst, øgende levestandarder og forsat vækst i antal nyrige på globalt plan.
Det er hverken nye vækstende markeder i Inden eller Kina, der har forårsaget de senere års prisstigninger. Men deres tid skal nok komme.
Når vi hæver blikket fra øjebliksbilledet, er der ej heller belæg for at konkludere, at vin pludselig er særlig velegnet til kortsigtede investeringer. Uanset hvad der er sket i 2021, 2022 og hvad der sker i 2023, er det stadig på den lange bane, at vininvestering for alvor kommer til sin ret.