Artikler - RareWine Academy

12 prominente kvinder i vinbranchen | Banebrydende, succesfulde og signifikante

Kvinderne er for alvor trådt kvalitetstungt ind på verdens vinscene. De moderniserer og excellerer – side om side med mænd i en traditionelt maskulin arena. Læs meget mere her

Der findes utallige eksempler på, at kvinder historisk set ikke har fået lov at gå af de samme karrierestier som mænd. Heldigvis findes der også eksempler på, at viljestærke kvinder har vovet sig ud på de ufremkommelige stier og banet vejen til enestående succes.

Mænd dominerer fortsat i branchen, men kvindernes tilstedeværelse øges år for år. 10-15% af alle winemakers i USA er kvinder, og tallet er gradvist steget over de seneste år. Ligeledes melder the University of California, som har en af USA førende programmer for ønologi, at andelen af kvindelige dimittender er steget i årernes løb. Og samme tendens ses i Europa. Men selvom mænd optager majoriteten af vinjobs, er der kvinder i branchen, der har sat et historisk aftryk på vinverden – og nogle af dem vil vi hylde her.

Clicqout og Bollinger – To kvinder i vinbranchen, der banede vejen

Tag eksempelvis Madame Clicqout ”The grande dame of Champagne”, der i 1777 blev født i Reims og i en alder af 27 overtog champagnehuset Veuve Clicquot efter sin mands for tidlige død. Med passion, kreativitet og innovativ vilje skabte hun mange nye tiltag i Champagne: Den første kendte årgangschampagne i 1810. Den første kendte roséchampagne i 1818. Og så stod hun desuden bag den revolutionerende opfindelse af Riddling-bordet, hvori man kunne placere champagnerne med halsen nedad, så gæren kunne lægge sig i toppen af flasken og blive trukket ud med proppen – resultat: En krystalklar champagne.

Vi kan heller ikke komme udenom Lily Bollinger, der i 1941 overtog champagnehuset Bollinger efter sin mand. Lily Bollinger var en skarp strateg og business-kvinde, der insisterede på en ufravigelig forpligtelse til kvalitet. Hun sørgede for, Bollinger kun producerede champagne i ypperste kvalitet. Hun opbyggede et ry for pålidelighed og excellence.

Hun var åben for innovation, hvis det kunne forbedre hendes produkt. Hun udvidede ejerskab af vinmarker og fik dermed større kontrol over kvaliteten på sine druer. Hun rejste verden rundt for at promovere Bollinger, hvilket hjalp med at skabe en tættere forbindelse mellem brandet og dets kunder. Hendes personlige engagement og karisma var med til at humanisere og popularisere Bollinger verden over.

Disse to kvinder ryddede lidt af den ufarbare sti. De giftede sig til magten, men tog magten i deres hænder, avancerede markant og blev forbilleder for verdens fremtidige winemakers.

Champagne Bollinger Champagne Bollinger

Lalou-Bize Leroy – Dronningen af Bourgogne

Når det kommer til kvinder i vinbranchen, er der slet ikke tvivl om, at Lalou-Bize Leroy er en af de mest magtfulde. I flere årtier har hun desuden været et af de mest toneangivende producenter i verden, og fortjent har hun båret den uofficielle titel som Dronningen af Bourgogne – i spidsen for det exceptionelle Domaine Leroy.

Lalou Bize-Leroy blev født i 1932, og hun var næsten kun lige kommet til verden, da hendes far Henri dyppede hendes læber med 1929 Musigny fra familiens egne parceller på den legendariske mark. Parceller, hvorfra Lalou senere skulle komme til at skabe mageløs vin, kun ganske få vinelskere i verden overhovedet får lov at smage. Leroy er desuden fortsat med i både vinmark og kælder, hvorfor hun om nogen har sat et årelangt og massivt aftryk på vinverden.

Foruden at være kvinden bag Domaine Leroy, står Lalou også bag landstedet Domaine d’Auvenay. Her bor hun og laver vin efter biodynamiske forskrifter. Det bliver ofte refereret til som hendes hobbyprojekt, men det er altså et projekt, der er blevet eksklusive referencepunkter i Bourgogne – en elitær mikroproduktion: Kun forbeholdt ganske få at smage.

Leroy-Bize Leroy er en levende legende, og derfor er det heller ikke mærkværdigt, at hendes familie har været (og fortsat er) involveret i verdens nok mest ikoniske vinhus: Domaine de la Romanée-Conti. Lalou-Bize Leroy spillede en central rolle i ledelsen af Domaine de la Romanée-Conti fra 1974 til 1992, hvor hun fungerede som meddirektør sammen med Aubert de Villaine.

Hun besluttede dog at fokusere på sit eget projekt, men ejer i dag 25% af DRC. Men Leroy lever videre i DRC via sin datter Perrine Fenal, der siden 2019 har været direktør for netop Domaine de la Romanée-Conti – sammen med Bertrand De Villaine. Og ifølge Perrine, har hun været heldig at være født med vinproduktion i blodet, sjælen og hjertet – både takket være sin bedstefar. Sin mor. Og en stor familie, der har givet hende masser af knowhow. Knowhow nok til at stå bag verdens mest prominente vinhus.

Lalou turde fra en ganske ung alder at stole fuldt og fast på sin egen intuition, og hendes tilgang til vinfremstilling er baseret på princippet om minimal indgriben, hvorfor terroiret får sin helt egen unikke stemme. Hun var forgænger for økologisk og biodynamisk vinproduktion, hvilket hun har hengivet sig fuldt og fast til. Her var hun forud for sin tid og lagde stenene til den sti, mange store winemakers i dag også går af.

Bize-Leroy tilpasser sine landbrugs- og vinfremstillingspraksisser til hver enkelt vinmark, idet hun anerkender, at hver parcel jord har sit eget unikke terroir. Hun vurderer omhyggeligt faktorer som jordens sammensætning, dræning, sollys og vinstokkenes alder for at fastlægge den mest passende tilgang til at maksimere udtrykket af terroir i de resulterende vine.

Lalou-Bize Leroy repræsenterer fortiden, nutiden og fremtiden for vinproduktion – og hun har været (og er) et fyrtårn, andre winemakers navigerer efter.

Læs meget mere om mageløse Lalou Leroy i vores artikel: Madame Lalou Bize-Leroy – den mest magtfulde kvinde i vinverden.

Anne-Claude Leflaive - Burgundisk biodynamisk pioner

Og når det kommer til excellente kvindelige producenter i Bourgogne, er der ingen vej uden om Anne-Claude Leflaive. Hun blev født ind i den berømte Leflaive-familie i 1956. Familien har været involveret i vinproduktion i Bourgogne i generationer. Hun var oldebarn af Joseph Leflaive, der erhvervede Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet i 1905. Det var derfor ganske naturligt, at også hendes sti i livet skulle være brolagt med vinpassion. Anne-Claude Leflaive studerede ingeniørvirksomhed på École Centrale Paris, før hun forfulgte sin passion for vin. Senere gik hun på University of California, Davis, hvor hun studerede ønologi og vinkultur.

I dag er Anne-Claude Leflaive bredt anerkendt for sit banebrydende arbejde med at revolutionere vinfremstillingspraksis – særligt inden for biodynamik.

Hun implementerede biodynamiske landbrugspraksisser på Domaine Leflaive i 1990’erne, hvilket indebærer at behandle vingården som et holistisk økosystem og bruge naturlige forberedelser til at forbedre jordens sundhed og vinstokkens vitalitet. Denne tilgang var usædvanlig på det tidspunkt, men har siden opnået bred anerkendelse for sin evne til at producere druer af høj kvalitet og terroir-drevne vine.

Under Anne-Claude Leflaives ledelse blev Domaine Leflaive synonymt med ukompromitteret kvalitet. Hun implementerede strenge standarder i vingården og kælderen, herunder streng drueudvælgelse, skånsom håndtering af frugt og minimal indgriben i vinfremstillingsmetoderne. Denne fokus på kvalitet hjalp med at hæve Domaine Leflaive til toppen af Bourgognes vinhierarki, hvor deres vine konsekvent modtager anerkendelse.

Desuden var Anne-Claude Leflaive en højlydt talskvinde og pioner for bæredygtighed og miljøbevidst skånsomhed inden for vinfremstilling. Ved at omfavne biodynamik demonstrerede hun et engagement i landbrugspraksisser, der respekterer jorden, fremmer biodiversitet og minimerer kemiske indsatser. Hendes bestræbelser hjalp med at skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af bæredygtig vinavl i bevarelse af Bourgognes unikke terroir for kommende generationer.

Domaine Leflaive Domaine Leflaive

Anne Gros beviste sit værd

Anne Gros er en af de producenter, der har set hvordan både Leflaive og Leroy har triumferet. I 1988 overtog Anne Gros sin fars domæne – i en alder af blot 23 år. Og da hun var 25 år, havde hun udvidet domænets parceller fra 3 til 6,5 hektar. Anne studerede egentlig kunst, men besluttede sig for at studere ønologi og vinkultur i Beaune i stedet. Hun var nemlig godt klar over, at hun som en kvindelig vinbonde var nødt til at bevise sit værd, og overbevise skeptikere om, at hun som ung kvinde kunne lede et domæne.

Og Anne Gros beviste sit værd. Hun havde både drivkraft, passion, viden, selvtillid og skulderbredde nok til at føre familiedomænet op blandt Bourgognes største. I dag er Anne Gros ved at oplære sine to ældste børn i vinens forunderlige verden, så den succesfulde indsats inkorporeres i næste generations mindset – også selvom hun selv er stor fortaler for foranderlighed og frihed i sin vinfremstillingsproces.

Caroline Frey - Stilløse vine og modernisering af Rhône

Caroline Frey er født ind i en familie med en lang historie inden for vinproduktion i Bordeaux. Efter at have læst ønologi på universitet i Bordeaux overtog hun i 2004 styringen på familiens slot Château La Lagune. Siden har hun ikke set sig tilbage, og her to årtier senere er hun kendt som en banebrydende vinmager, der indførte økologiske metoder på La Lague og Paul Jaboulet Aîné, hvilken hun købte i 2006, samt Château Corton i Bourgogne, som hun erhvervede i 2014.

Under Caroline Freys ledelse har Domaine Paul Jaboulet Aîné gennemgået en bemærkelsesværdig transformation, hvor fokus er blevet lagt på at forbedre kvaliteten af vinene ved at indføre mere bæredygtige og økologiske dyrkningsmetoder samt ved at modernisere produktionsfaciliteterne.

Frey har også investeret betydeligt i forskning og innovation for at forbedre vinmarkerne og forståelsen af terroir i Rhône-dalen. Hun har etableret sig som en fortaler for bæredygtig vinproduktion og er engageret i at bevare miljøet og støtte lokalsamfundet.

Faktisk har Frey og resten af holdet hos Domaine Paul Jaboulet Aîné i 2021 vundet The Amorim Biodiversity Prize ved The Drinks Business Green Awards. Konkurrencen har til formål at belønne de huse, der går forrest i kampen for miljøbeskyttelse og bæredygtig udvikling, samt at øge bevidstheden om økologi i vinverden. Det er den største konkurrence af sin slags, og derfor en stor blåstempling af Freys arbejde.

Hun vil ikke have, at hendes vine har en bestemt stil, fordi stil er mode, og mode er flygtigt. Hun taler om vines identitet – deres DNA. Hun mener, at kvaliteten i alle vine kommer fra dets terroir, og det er netop terroir og miljøet, der giver identitet til Freys mageløse vine.

Domaine Paul Jaboulet Aîné Domaine Paul Jaboulet Aîné

Chiara Boschis - Den første kvindelige vinmager i Barolo

I 1990 overtog Chiara Boschis den lille ejendom E. Pira & Figli, der med bortgangen af Luigi Pira ikke havde en naturlig arvtager. Og fordi Chiara Boschis familie havde en nær relation til Pira-familien, blev Chiara den nye ejer. Overtagelsen kom i forlængelse af et opgør mellem traditionalisterne og modernisterne i Barolo, der startede i 1980’erne, og vel egentlig fortsat eksisterer.

I 1980’erne introducerede den nye generation af Baroloproducenter nemlig nye metoder for vinfremstilling i Nebbiolo-regionen. Målet var at fremskynde produktionsprocessen, så barolo-vinene kunne nydes fra et tidligere tidspunkt. Nye teknologier og nye idéer spirede, og det huede ikke de traditionelle baroloproducenter. Hvorfor ændre noget, der fungerer?

Da Chiara overtog styringen startede forvandlingen af det tidligere meget traditionelle vineri, og hun blev en vigtig spiller i det moderne Barolo. Hun besluttede tidligt at benytte sig af små fade, hvilket i dag ikke synes synderligt besynderligt, men på dette tidspunkt var det højst usædvanligt. Ydermere forlængede hun macerations- og gæringstiderne og reducerede mængden af druer pr. vinstok – også kaldet grøn høst.

I dag råder Chiara over 11 hektarer fordel mellem Barolo, Serralunga og Monforte, og hun er dedikeret til at foretage bæredygtig vinbrug, så naturens skønhed kan bevares – generation efter generation. Og hendes bæredygtige fokus har betydet, at hun i 2022 modtog Robert Parkers Green Emblem, der netop tildeles til de producenter, der har demonstreret enestående bedrifter inden for bæredygtighed og miljøforvaltning.

50 vinerier på verdensplan har fået emblemet, hvilket blot understreger, hvor unik en præstation, det er at modtage emblemet. Den mest prestigefyldte appellation i Barolo er formentlig den 46 hektar store Cannubi-mark, og Chiara havde et ønske om at dyrke sine parceller her økologisk – men det krævede, at hun overtalte sine 27 naboer. Og selvom det virkede som et utopisk mål, har hun formået at overbevise 25 ud af 28 producenter om at producere økologisk på Canubbi.

I 2010 fik Chiara selskab, da hendes bror Giorgio, hans hustru Daniella og deres tre døtre Elena, Vittoria og Beatrice blev en del af E. Pira & Figli. Se med, da RareWine aflagde vinhuset et besøg:

Camille Thiriet - Autentisk og spirende burgundisk winemaker

Det kan måske nok virke som om, at du som vinproducent helst skal være født og filtret ind i franske vinstokke – og sådan er det givetvis også i mange tilfælde. Men der er undtagelser, og sådan en undtagelse er Camille Thiriet. Godt nok er hun fransk, men med en opvækst i Paris lå det ikke i kortene, at burgundisk vinproducent skulle blive hendes titel.

Faktisk ville hun gerne lave parfumer, men hun bestemte sig for at tage en master of wine på INSEEC Wine Institute. Og det skulle vise sig at være en god beslutning – særligt for verdens vinelskere.

Men hun fik ikke noget forærende. Det er nemlig slet ikke let at slå igennem i en konservativ industri, hvor du ikke har et navn, og hvor dit netværk skal bygges op fra bunden. Men Camille arbejdede sig op. Erhvervede parceller – og fik overbevist Bernard Noblet (nu pensioneret winemaker hos Domaine de la Romanée-Conti), om at han skulle hjælpe hende ved hendes første høst. Og det gjorde han.

Siden er det kun gået en vej for Camille Thiriet – og det er op. Hendes fokus ligger på de mindre kendte appellationer. Hun holder udbyttet lavt og kvaliteten høj. Alt foregår ved håndkraft. Druerne trædes med fødderne, og etiketterne sættes sirligt på med hænderne. Domaine Camille Thiriet har cementeret sin berettigelse i Bourgogne, og det skyldes i særdeleshed Camille Thiriet.  

Géraldine Godots betydning for kvalitetsstigning hos Domaine d’Arlot

Bag det prestigefyldte, burgundiske vinhus Domaine d’Arlot står vinmageren Géraldine Godot. Og hendes arbejde og indflydelse har haft enorm betydning for husets renommé og kvaliteten af dets vine.

Géraldine Godot er uddannet i ønologi og har omfattende erfaring inden for vinindustrien. Før hun kom til Domaine de l'Arlot, arbejdede hun i forskellige andre prominente vinhuse, hvilket gav hende en dyb forståelse af både traditionelle og moderne vinfremstillingsmetoder.

Godots tilgang til vinfremstilling er præget af en dyb respekt for terroir. Hun stræber efter at udtrykke den unikke karakter af hver enkelt vinmark gennem minimal indblanding i vinifikationsprocessen. Dette betyder, at hun arbejder med naturlige gærstammer og undgår overdreven brug af sulfitter og andre tilsætningsstoffer.

Géraldine Godot har formået at bevare Domaine de l'Arlots stolte traditioner, samtidig med at hun har tilført nye ideer og teknikker, der giver huset dynamisk kant. Under hendes ledelse er kvaliteten af vinene steget markant. Hun har indført præcisionsvinifikation og selektiv høst, hvilket har ført til mere komplekse og nuancerede vine. Hendes engagement i detaljer og stræben efter perfektion har ført til høje anerkendelser fra både nationale og internationale vinkritikere.

Som en kvindelig leder i en traditionelt mandsdomineret industri har Géraldine også fungeret som en inspirerende figur. Hendes succes og tilgang har ikke kun påvirket vinhuset, men har også inspireret andre i branchen til at følge bæredygtige og innovative metoder.

Véronique Drouhin - Succes i Bourgogne. Succes i Oregon

I modsætning til Géraldine er Véronique Drouhin vokset op i en vinproducerende familie og repræsenterer fjerde generation hos Domaine Drouhin. Hun har en omfattende uddannelse i ønologi og vinfremstilling, hvilket inkluderer studier ved Université de Bourgogne i Dijon, og i 1988 blev hun ansvarlig for vinproduktionen hos Drouhin – i både Bourgogne og Oregon.

Véronique var en nøglefigur i etableringen af Domaine Drouhin Oregon i Willamette Valley i 1987. Dette var et dristigt skridt, der viste familiens ambition om at udvide deres terroir-fokuserede filosofi til en ny region.

Véronique har altid været åben for innovation og har indført en række moderne teknikker i vinfremstillingen. Hun arbejder også tæt sammen med forskere og ønologer for at finde nye måder at forbedre vinens kvalitet på, samtidig med at hun respekterer de traditionelle metoder.

Hun er blevet anerkendt for sin ekspertise og indflydelse i vinindustrien. Hendes arbejde har ikke kun styrket Domaine Drouhins position, men har også gjort hende til en respekteret figur i vinverdenen.

Joseph Drouhin Joseph Drouhin

Spansk vinmagi - Sara Pérez og Mas Martinet

Sara Pérez er en af Spaniens mest anerkendte vinmagere og en central figur i Priorat-regionen. Hun er kendt for sin dybe respekt for naturen og sin innovative tilgang til vinproduktion.

Sara Pérez er datter af José Luis Pérez, en af pionererne i genopblomstringen af Priorat-vinregionen i 1980'erne. Hendes far grundlagde Mas Martinet i 1986, og Sara har været involveret i vingårdens drift siden 1990'erne. Hun studerede biologi og ønologi og har en stærk videnskabelig baggrund, som hun kombinerer med en passion for bæredygtighed og naturlige vinfremstillingsmetoder.

Hun har videreført og forstærket Mas Martinets fokus på kvalitet og terroir. Hendes tilgang til vinfremstilling er stærkt præget af bæredygtighed, økologi og biodynamiske principper.

Pérez har modtaget stor anerkendelse for sit arbejde og er en respekteret stemme inden for bæredygtig vinproduktion. Hendes vine er blevet rost af vinanmeldere og elsket af vinelskere over hele verden for deres kvalitet, karakter og dybe forbindelse til Priorat's unikke terroir.

Hun er ikke kun en forvalter af familiens arv, men også en innovator og leder inden for moderne spansk vinproduktion, som fortsætter med at sætte nye standarder for kvalitet og bæredygtighed.

Celia Welch - Nordamerikansk stjerneproducent

Når det kommer til Napa Valley, er Celia Welsh en signifikant skikkelse. Hun arbejder som selvstændig vinmager, og producerer vin for prominente vinhuse som Keever Vineyards, Staglin Family Vineyard og Scarecrow, hvoraf sidstnævnte måske er en af det mest bemærkelsesværdige vine fra den Californiske højborg for fine wine.

Welsh er en af de mest betydningsfulde vinproducenter i Napa Valley. Hun voksede op i Oregon, som datter af en vinsamler og hjemmeproducent, og hun fik derfor meget tidligt indblik i vinfremstillingens mekanismer. Hun er uddannet i ønologi fra UC-Davis og søgte derefter erfaring i både Australien og New Zealand, hvorefter hun slog sig ned i Napa Valley. Foruden at producere vin for førnævnte vinhuse, producerer hun også vin under sit eget brand – Corra.

Scarecrow Scarecrow

12 kvinder, der kun repræsenterer en brøkdel

Flere og flere kvinder dominerer i dag i en traditionel maskulin vinverden – som en helt naturlig selvfølge. Og det er bestemt fordi, kvinder som Bollinger og Clicqout dedikerede deres tid og evner til vinfremstilling – og viste verden, at kvinder kunne brilliere trods datidens maskuline arbejdskodeks. Og ovenstående 12 kvinder repræsenterer blot en brøkdel af de mange dygtige kvinder, der kan/kunne kalde vinbranchen for deres levebrød. Og de repræsenterer kun en brøkdel af de områder i verden, hvor der dagligt bliver lavet vin i verdensklasse.

Der eksisterer ikke længere et dominerende maskulint kodeks, der afholder kvinderne fra vinscenen. Og heldigvis for det. Side om side – og i tæt samarbejde – står kvinder og mænd i dag sammen om at skabe mageløse vine fra alle verdens afkroge.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.