Markedsanalyser - Øvrige - 24. januar 2024

Indsigt i vinmarkedet: Årsrapport 2023 tilgængelig

Dyk ned i det komplekse univers af vininvesteringer med vores Årsrapport 2023. Kom tætter på de tendenser, udfordringer og muligheder, der formede året.

Klik på videoen herover for en kort 5 minutters gennemgang af de vigtigste konklusioner for 2023 - eller læs den fulde rapport herunder...

Sidste år, efter to år med massiv vækst, var det fristende at se på vininvestering ud fra et nyt perspektiv med flere kortsigtede muligheder. I årsrapporten fra sidste år modstod vi fristelsen og konkluderede, at de grundlæggende præmisser for vininvesteringer er uændrede - hvor konservativt det end lyder. Når vi spoler 12 måneder frem, har 2023 vist sig at være det perfekte eksempel på, at vin stadig skal ses som en langsigtet investering.

Mange økonomier kæmper stadig med eftervirkningerne af Corona-pandemien, den russiske invasion af Ukraine og konflikterne i Israel og Palæstina. Som nævnt i Liv-ex' årlige gennemgang af markedet for ’fine wine’, har disse faktorer fået investorerne til at skifte til klassiske mere investeringsklasser som f.eks. guld - med rekordhøje guldpriser til følge.

Samtidig er Kinas vækstprognoser blevet nedjusteret på grund af udfordringer i den betydningsfulde ejendomssektor, som da Evergrande-gruppen indgav konkursbegæring i august. Ejendomssektoren tegner sig for omkring 30% af Kinas samlede BNP. Moody's nedjusterede sågar udsigterne for landets kreditvurdering til "negativ" den 5. december med henvisning til de økonomiske udfordringer og en spirende personlig gældskrise.

Mens inflationen er på vej ned fra toppunkterne i 2022 og begyndelsen af 2023, er kerneinflationen (ekskl. energi og fødevarer) stadig høj globalt set. Den Internationale Valutafond (IMF) forudser, at det først bliver i 2025, at de fleste lande skal forvente samme forhold som før pandemien.

Tilmed har centralbankerne i de seneste 12 måneder gennemført en række renteforhøjelser, som har påvirket realkreditlån og andre udlånssektorer. Renterne er nu på deres højeste siden finanskrisen i 2008.

I bund og grund har forbrugerne mindre til rådighed end for to år siden, hvilket har en betydelig indvirkning på markedet for ’fine wine’. Køberne udviser større forsigtige og modvillighed til at spendere i samme grad som året før.

I 2021 rapporterede vi prisstigninger på næsten 19%; i 2022 steg vin under administration hos RareWine Invest med mere end 22% i gennemsnit. Når alt kommer til alt, hvis noget stiger drastisk på kort tid, vil det typisk sætte sig lidt lavere. I 2023 så vi priskorrektioner på tværs af de mest betydningsfulde investeringskategorier for vin, hvilket førte til et gennemsnitlig samlet fald på 7,33%. På trods af korrektionen er resultatet bedre end det generelle marked for ’fine wine’, som led et tab på 14,1% i 2023 ifølge britiske Liv-exs Fine Wine 100-indeks. 

Realiserede afkast i 2023

Hos RareWine Invest har vi, i modsætning til de fleste udbydere af vininvestering, mulighed for at assistere med realisering af din vinportefølje når tiden er den rette gennem vores internationale salgsnetværk. På diverse investeringsplatforme kan man ofte finde imponerende tal, men den egentlige syretest kommer først når porteføljen skal realiseres.

I løbet af 2023 blev hele 1.333 positioner solgt gennem RareWine, hvilket gav et imponerende gennemsnitligt afkast på 46,29 % til vores investorer. Disse positioner havde en gennemsnitlig liggetid på ca. 2,5 år, hvilket endda er i underkanten i forhold til vores anbefalede minimum på 5 år. Det er en præstation, som vi er yderst tilfredse med de udfordrende markedsforhold i 2023 taget i betragtning.

Resultatet understreger vigtigheden af en plausibel afsætningskanal når man investerer i vin, hvilket vi tilbyder gennem vores handelsselskab, RareWine Trading, der er blandt verdens førende indenfor ’fine wine & spirits’.

At navigere i det nuværende marked

Markedet for ’fine wine’ afspejler mange af de mekanismer vi kender fra andre passionsdrevne investeringer, og kræver en hårfin balance mellem købere og sælgere. De løbende priskorrektioner har endnu ikke lokket køberne tilbage i så stor stil som tidligere år, hvilket tyder på, at der forsat vil være pres på priserne fra begge sider på den korte bane. Det fremherskende dødvande, som er karakteristisk for bear-markeder, afspejler købernes tøven med at forpligte sig til de nuværende markedspriser og sælgernes modvilje mod at acceptere potentielle tab.

På trods af udfordringer er markedet ikke blottet for muligheder - snarere tværtimod. I takt med at flasker ophobes på lagre, og store årgange fra Bourgogne, Toscana, Californien, Bordeaux og Champagne dukker op i horisonten, er 2024 på vej til at blive gunstigt for køberne. Faktisk har vi særligt i slutningen af 2023 identificeret købsmuligheder, som vi ikke har set i lang tid. I et opadgående marked er der plads til at udforske og eksperimentere, men i det pressede marked vi oplever nu er køb-og-behold er den korrekte strategi. Grundpræmissen er uændret, vin er et solidt langsigtet aktiv.

I modsætning til vinmarkedet, har de største aktieindekser udvist særdeles positive resultater i 2023, hvor S&P500 tegner sig for en ekstraordinær stigning på 24 %, hvilket står i skarp kontrast til tabet på 19,4 % i 2022. Det er dog værd at bemærke, at hele 72 % af S&P 500-komponenterne underpræsterede i 2023 ifølge Apollo Global Management, hvilket betyder, at S&P 500 blev holdt oppe af de såkaldte "Magnificent Seven", bestående af Apple, Amazon, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia og Tesla.

Den fornyede optimisme med hensyn til reducerede inflationsrater og muligheden for rentenedsættelser i USA genoplivede investorernes entusiasme på aktiemarkedet sidst på året og bidrog til det opadgående momentum i aktierne. På 20 år, siden 2004, er S&P 500 steget med hele 411%. Tilsvarende er Liv-ex Burgundy 150 steget med intet mindre end 655%, og Champagne 150 er steget med 491% i samme periode. Bourgogne og Champagne står for mere end 70% af de vine, som RareWine Invest forvalter.

Bourgogne - tilgængelighed over pris (-6,68%)

2022 markerede en rekord for Bourgogne-kategorien med en gennemsnitlig prisstigning på mere end 34 % på tværs af alle positioner under administration af RareWine Invest. I 2023 mistede Bourgogne noget af sit momentum, og der blev set priskorrektioner, især blandt de positioner, der steg mest året før, eksemplificeret ved Domaine Arnoux-Lachaux, som i flere positioner registrerede tidobbelte prisstigninger i 2022. Flere af disse positioner har oplevet korrektioner i 2023.

Bourgogne har etableret sig som den mest attraktive kategori for vininvesteringer i det lange løb og har leveret et gennemsnitligt årligt afkast på mere end 10,5 % siden 2004, ifølge Liv-ex Burgundy 150. Knapheden af de bedste Bourgogne-vine vil for altid være til fordel for investorerne. For Bourgogne finder vi den mest signifikante korrelation mellem produktion og konsum. Ofte er det ikke et spørgsmål om pris, men om tilgængelighed, fordi Bourgogne i det lange løb har vist sig at være en sikker havn.

Samlet set oplevede Bourgogne-kategorien et fald på 6,68 % i 2023 på tværs af paletten. Der var dog også positive komponenter at rapportere om, eksempelvis Domaine Bachelet Charmes Chambertin 2018 som en af de mest iøjnefaldende med en stigning på næsten 24 %.

Champagne lider under korrektioner (-11,15%)

Liv-ex Power 100-listen afslører, at Champagne med margin dominerer de mest solgte vine i 2023, når man ser på handelsvolumen. Denne dominans tilskrives regionens høje likviditet og universelle appel til forbrugere og samlere, hvilket resulterer i, at betydelige mængder champagne handles og nydes løbende over hele kloden. For ikke at glemme, at mange af de mest prestigefyldte Champagne-brands er ejet af velhavende luksuskonglomerater, der poster uendelige mængder ressourcer i branding og marketing og sikrer, at Champagne vil være endnu mere attraktivt for forbrugerne i mange år fremover.  

Efter to år i træk med skyhøje priser blev Champagne ramt af priskorrektioner i 2023, hvilket førte til et tab af momentum med et fald på 11,15 %. Isoleret set kan denne tendens for Champagne give anledning til bekymring, men når man tænker på, at Champagne har oplevet en stigning på næsten 50 % i løbet af de sidste tre år, er der ingen grund til panik. På trods af den nuværende nedtur virker de bedste champagner stadig billige sammenlignet med de bedste Bourgogne- eller Bordeaux-vine, hvilket giver masser af plads til vækst på lang sigt – særligt drevet af det enorme konsum. 

En af de mest populære champagner for investorer i de senere år er uden tvivl Salon, som også har været synonym med de højeste afkast. I det forgangne år har også Salon været udsat for korrektioner, især 2002 Salon, som resistrerede et fald på mere end 22 %. Husk på, at 2002 Salon stadig er steget med næsten 300 %, siden den blev bredt introduceret til vores investorer i 2018.

Italien udviser modstandsdygtighed - igen (0,04%)

Hos RareWine Invest har vi gradvist hævet vores anbefaling af italiensk vin, primært med fokus på de bedste Baroloer, Barbarescoer, Brunelloer og Super Toscanere. Piemonte og Toscana har hævet barren for kvalitet i de senere år, og vi forventer mere af de kommende årgange.

Ikke alene har Italien vist modstandskraft i 2023, men forholdet mellem bud og udbud er i øjeblikket sundere end i de andre kategorier, hvilket fører til et positivt resultat for 2023 på 0,04 %, hvilket er betydeligt bedre end markedet, da Liv-ex-subindekset 'Italy 100' viser et fald på -6 % i 2023.

Forbrugerne er blevet omkostningsbevidste og går efter billigere alternativer til de dyreste mærker, i takt med at inflationen udhuler købekraften. Vi har før beskæftiget os med dette mønster og brugt udtrykket "affordable luxury" (link: https://youtu.be/Lk2C7sQ1Zjc). I økonomiske nedgangstider forkæler forbrugerne stadig sig selv med lidt luksus, men deres foretrukne valg er mere tilbøjelige til at være "affordable luxury"-vine, i modsætning til dyre vine fra Bordeaux eller Bourgogne.

Det er ikke første gang, vi har set italiensk vin vise modstand i økonomisk usikre tider. Ifølge Liv-ex-indekset Italy-100, som er den bredeste måde at følge udviklingen i italiensk vin på, steg indekset med 62,9% fra november 2007 til april 2009 under Finanskrisen. Aktiemarkedet blev næsten halveret i samme periode og kom først helt på fode igen i foråret 2013.

Bordeaux står fast - (-0,09%)

Den nuværende nedgang har medført et skift til sikre havne på markedet, hvor ældre Bordeaux-årgange er et eksempel. Denne flugt mod kvalitet kan ses selv inden for specifikke regioner, da samlere fokuserer på etablerede mærker og årgange af højeste kvalitet. Dermed er Bordeaux kun blevet ramt marginalt i det forgangne år, hvor priserne faldt med 0,09 %.

Når det gælder Bordeaux, står vi fast på vores anbefalling. Det er ikke en kategori for enhver portefølje. Vi anbefaler kun Bordeaux-vin som et værktøj til diversificering i mere omfattende porteføljer eller som en passioneret investering. Udbuddet af Bordeaux er ikke gunstigt i forhold til efterspørgslen. Desuden er udgangspunktet for prisen stadig for højt til at være en god investering for de fleste Bordeaux-positioner. I 2023 har vi adresseret flere udfordringer som kan ramme Bordeaux på den lange bane. Du kan læse analysen her

Vores anbefalinger til Bordeaux er også begrænset til den absolutte elite, som er kendetegnet ved 1998 Petrus, der leverede afkast på 10% i 2023.

Rest of the World med blandede resultater (-1,64%)

Kategorien Rest of the World er en blanding, der omfatter en række områder, som ikke lige passer ind i andre foruddefinerede kategorier. Den inkluderer blandt andet Rhône, Napa Valley og et begrænset udvalg af tyske og spanske vine sammen med australske Penfolds.

Vine fra denne kategori, som administreres af RareWine Invest, er faldet med 1,64 % i gennemsnit det seneste år, hvilket er acceptabelt, når man tager markedets svære karakter i 2023 i mente.

Mest bemærkelsesværdigt var det, at hypede Screaming Eagle 2018 og 2019 faldt med 11 %. Men det er stadig unge årgange fra en kultproducent, og knapheden på disse flasker vil gavne investorerne i det lange løb. Isoleret set faldt Napa Valley med 3,29 %.

Blandt de positive er Glenfarclas 50YO 2022-udgaven, som steg med 10 % i 2023, sammen med The Macallan 18YO Double Cask 2022-udgaven, som øgede sin værdi med 8,7 %.

RareWine Invests mening

2023 var tydeligt præget af manglende købekraft og svækket likviditet på vinmarkedet grundet en række geopolitiske og økonomiske begivenheder. Samtidig har markedets forventninger om faldende priser skabt et stort bid/ask-spænd og dermed lavere handelsaktivitet. I sidste ende fører det til færre prispunkter, større udsving (i begge retninger) og usikkerhed omkring prisfastsættelse og værdiansættelse.

Med den faldende likviditet på markedet er antallet af købere faldet markant i forhold til for et år siden. Omvendt stiger antallet af sælgere i takt med, at bekymringen for at have store pengebeløb bundet i vin stiger. Denne usunde ubalance har ført til større udsving end normalt.

Selve kerneproduktet forbliver uændret, og det samme gør dets kerneværdi. Historien har vist, at vinpriserne stiger, når likviditeten vender tilbage til markedet, og købekraften genvindes. Likviditeten vil langsomt vende tilbage til markedet, når renten er sænket og stabiliseret. Indtil da skal købere og sælgere kæmpe for at nå et acceptabelt kompromis.

Ikke desto mindre er dette prismønster et ekko af historiske cyklusser. Efter et fantastisk år for vininvestorer i 2018 stod vi over for en lignende situation. I 2019 opstod der globale markedsudfordringer på grund af handelskrigen mellem USA og EU, uroen i Hong Kong og Brexit - og likviditeten blev drænet fra vinmarkedet. Selvom det ikke var den mest gunstige udvikling for investorer dengang, oplever de, der investerede før og under denne periode, det største afkast i dag. Derudover er der en tærskel for, hvor billig en vin kan blive, før professionelle anser den for at være for billig og begynder at købe – og det punkt nærmer vi os nu.

Det ville være for optimistisk at antage betydelige prisstigninger i første halvdel af 2024. Et mere plausibelt scenarie involverer en sund stabilisering af markedet efter de korrektioner, der blev observeret i 2023. De ekstraordinære muligheder for køb, som tidligere er blevet fremhævet, forventes at fortsætte gennem en stor del af 2024, hvilket skaber grobund for et gunstigt købersmarked. Tingene kan ændre sig, hvis eller når renten falder, og den geopolitiske situation stabiliseres. Men det kan tage måneder, før vi ser markante ændringer i markedet, når renten falder.

Når det gælder investeringer, er timing af afgørende betydning, selvsagt også når det gælder vin. Enhver investor stræber efter at købe, når markedet er på sit laveste, og sælge, når det er på sit højeste. At sælge under de nuværende markedsforhold er måske ikke ideelt, hvilket nødvendiggør en køb-og-behold-strategi. Selvom det nuværende marked måske ikke er optimalt til at sælge, er det bemærkelsesværdigt, at vin sjældent oplever langvarige nedture, men typisk vender inden for godt halvandet år, hvilket indikerer, at markedet er tæt på bunden. Vores faste anbefaling står ved magt: Vininvestering kræver en horisont på mindst 5 år eller mere, og husker på at de grundlæggende principper for vininvestering er uændrede.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.