Investeringstips - Italien - 10. oktober 2024

Kongen af Barolo: Særdeles spændende fremtid for årgang 2013

Monfortino er ikke blot den største Barolo, men står på øverste trin på den italienske prestige-stige. Og det fremtidige potentiale er emormt.

2013 Barolo Riserva Monfortino

2013 Barolo Riserva Monfortino

Contact us via the contact form at the bottom of the page to learn more about your investment options or invest directly via the button below.

Buy now

*EUR 850 / bottle

Kongen af Barolo, Italiens La Tache og en årgang 2002 med imponerende afkast, som minder bemærkelsesmæssigt meget om casen på denne årgang 2013. 

Monfortino: En konge blev født

Siden 1908 har Conterno stået bag vin i Barolo. Giovanni Conterno ejede nemlig en beskeden vinstue i San Giuseppe hvor han serverede vin fra druer han købte af lokale vinbønder. I familien var der passion for vin og Giovannis søn, Giacomo blev inddraget i produktionen.

Vinene på denne tid blev i høj grad produceret med formålet at blive drukket tidligt, men efter sin hjemkomst fra 1. verdenskrig i 1920 havde Giacomo en vision om at skabe vin med sublimt lagringspotentiale – og sådan så Monfortinoen dagens lys.

Giacomo fortsatte længe med at købe druer fra lokale bønder, men i 1974 van mange af de lokale bønder selv begyndt at producere vin under eget navn. Af den grund købte Giacomo en af de allerfineste marker i området, Casina Francia, der blev afgørende for den senere succes. Siden 1978 er frugten fra Casina Francia i gode årgange blevet til vinen af samme navn. I sublime årgange blev det til Monfortino. Den første Barolo. Den største Barolo. Og sidenhen med pseudonymet ”Kongen af Barolo”.

2013 Conterno Monfortino Barolo

Mere end hver 2. årgang fra topmark diskvalificeres

Med Monfortino findes der ikke dårlige årgange: Monfortino er ganske enkelt indbegrebet af gode årgange. Faktisk er det under halvdelen (46,5 %) af alle mulige årgange siden første Monfortino fra 1920 der faktisk har givet os en Monfortino. Altså, Conterno har i mere end hundrede år, i mere end hvert andet år fravalgt at lave Monfortino, af respekt for det ikoniske navn og de ekstremt høje kvalitetskrav.

Monfortino-scores-2020-2011-800x600.png WA: Wine Advocate VI: Vinous JS: James Suckling

Italiens La Tache? Så meget Monfortino bliver der produceret

For at sætte Monfortinos storhed i perspektiv kan der spejdes i det italienske vinlandskab hvor der reelt kun dukker én anden vin op: Masseto. Her er kvaliteten også sublim, prisniveauet er nogenlunde det samme (i Massetos største årgange), men Masseto produceres oftere og i ca. 30.000 flasker pr. årgang. 2013 Conterno Barolo Monfortino blev produceret i 20.000 flasker.

Skal vi skue andetssteds i vinverden, skal Monfortino med den produktionsomfang og ekstremt høje kvalitet nærmere sammenlignes med Domaine de la Romanée-Contis La Tache eller Krugs Clos du Mesnil. De basale egenskaber er sammenlignelige, men prismæssigt er der en i øjenfaldende forskel: En top Clos du Mesnil (fx 2002) koster i omegnen af € 1.750* mens en god La Tache (fx 2015) nærmere koster € 6.500*. Din investeringspris på 2013 Conterno Barolo Monfortino Riserva er her € 850*

*Pris pr. flaske, ex told, afgift og moms, i hele kasser og perfekt stand.

Barolo Monfortino – en kursraket?

Dog ikke. I hvert fald ikke endnu. For selvom, vi har at gøre med det absolut ypperste vin en så famøs vinnation som Italien kan præstere, har Conternos Barolo Monfortino Riserva kun leveret små afkast. Ifølge den britiske vinbørs, Liv-ex, har de seneste 10 årgange af Monfortino som har været på markedet i mindst fem år, de seneste fem år givet et af kast på 33,8 %, hvilket svarer til 6,0 % i gennemsnitligt årligt afkast.

Men hvordan kan det hænge sammen når samme regnestykke med førnævnte La Tache har givet et betragteligt højere afkast TRODS store korrektioner de seneste to år?

Italien halser efter de store franske mastodonter i fine wine-vinverden som Bourgogne og Champagne. Det er ikke noget nyt. Men de er i fremmarch og bare siden vi begyndte skriverier om netop dette i 2018/2019, er der sket rigtig meget. Men et paradigmeskift af denne kaliber sker ikke bare over natten. Men det sker og det er godt i gang.

Barolo er lavet til langtidslagring – og langsigtede afkast

Barolo har et ry for at kræve utrolig lang modningstid før de for alvor viser deres fulde og imponerende potentiale – men når de når det, når de også niveau a format – præcis som når de største Bordeaux’er når deres fulde potentiale.

2013 Monfortino vurderes af Wine Advocate at have et drikke vindue fra 2025 til 2055. Det betyder to ting: Det er først nu, at den er ved at indtræde i sit optimale drikkevindue og således først nu den begynder at dukke op på radaren hos verdens vinkendere. Samtidig har den et langt liv foran sig.

Prøv bare at forestille dig, at blive præsenteres for en 2013 Monfortiono i 2034. Det vil ganske enkelt være en skat.

2013 Conterno Monfortino Barolo

Hvad koster gammel Monfortino?

2002 Barolo Monfortino har ligesom årgang 2013 fået 98 point af både Wine Advocate og Vinous. Ifølge wine-searcher.com er den billigte pris i verden på denne i øjeblikket næsten det dobbelte af årgang 2013. Og årgang 2002 kostede altså langt fra €850 forud for entréen i drikkevinduet.

Til gengæld er den gennemsnitlige udbudspris på årgang 2002 ifølge wine-searcher.com over de seneste ti år steget med 200,2 % (11,6 % i gennemsnit om året). Vel at mærke 10 år efter at vinen allerede har været i flaske i 8-10 år. Et scenarie der ligner det scenarie årgang 2013 står overfor nu.

RareWine Invest mener

De største italienske vine kommer formentlig aldrig til at overhale de største franske vine hvad angår pris. Men der er ganske enkelt ikke rationale i, at et fransk sidestykke til en vin, fra et område der er i fuld fremmarch, skal koste 10x så meget.

Det er ikke et spørgsmål om at forskellen i pris minimeres. Det er kun et spørgsmål om hvornår. Og det bliver ikke de franske juveler der falder ned til de italienske. Med 2013 Conterno Barolo Monfortino Riserva sidder du med noget af det absolut ypperste den frembrusende italienske kategori kan byde på – overhovedet. Så tror du på casen om det bedte af det bedste og største blandt de største, så er dette stedet at være.

De yngre Monfortino’er har de senere år ikke leveret superafkast, men udviklingen i årgang 2002 tjener som et fabelagtigt eksempel på Monfortinos format – casen her er på alle måder sammenlignelig med denne.

Sidst vi havde muligheden for at tilbyde Monfortino var i januar i år. Dengang var det ligeledes årgang 2013 hvor de 33 tilgængelige flasker blev solgt på et øjeblik. Nu er der kun 27 flasker tilgængelig.

2013 Barolo Riserva Monfortino

2013 Barolo Riserva Monfortino

Contact us via the contact form at the bottom of the page to learn more about your investment options or invest directly via the button below.

Buy now

*EUR 850 / bottle

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.