Investeringstips - Øvrige - 17. oktober 2024

Tre ekstremt sjældne investeringsmuligheder: Selosse, Haut-Brion og d’Auvenay

Tre kæmpe kanonslag. Champagne, Bourgogne og Bordeaux. Selosse, d’Auvenay og Haut-Brion. Ekstremt sjældne investeringsmuligheder.

2002 Selosse: Magnum og i ekstremt sjælden set helkasse

Selosse: Ikonet, der udfordrede Champagnes excellence

Champagne Jacques Selosse er en legende udi champagneproduktion, og husets nærmest kultagtige følge vokser til stadighed og er større end husets svært begrænsede produktion. I normale årgange bliver der kun produceret i omegnen af 45.000 flasker champagne med Selosses navn, hvoraf kun hvad der svarer til ca. 4.000 almindelige flasker er Selosses eneste årgangschampagne, Millésime.

Da Anselme Selosse overtog huset i 1980, stod han klar til at udfordre Champagnes definition af excellence. Selosse pionerede ”grower-bevægelsen”, hvor vinbønder producerer champagne fra egen høst, mens de samtidig anerkendes for frontløbere til at dyrke samme dyder i Champagne, som vi i dag kender så godt fra Bourgogne. Terroiret dyrkes nærmest religiøst og differentialet parceller imellem anerkendes og udforskes med sublim kvalitet til følge. Champagnen fra Selosse er således det tætteste man i Champagne kommer på de kostbare og eksklusive flasker fra Bourgogne – og vinverden ved det.

Pris, tilgængelighed og investering

Selosse producerer fem forskellige champagner, der frigives enkeltvis, mens der yderligere produceres seks forskellige, der kun sælges i en sampak kaldet Les Lieux-Dits, der har til formål at udforske Selosse’ holdning til terroir.

Blandt alle disse er kun én en årgangschampagne, nemlig Millésime, du her har mulighed for at tilegne dig.

Disse flasker er i sig selv et særsyn, men når det kommer til magnumflasker, er der virkelig lagt imellem dem. Der produceres formentligt kun i omegnen af nogle hundrede pr. årgang – og en hel kasse af disse er ekstremt sjælden. Blandt de magnumflasker der dog er at finde på wine-searcher.com, er det udelukkende løsflasker. Ingen helkasser, uanset årgang.

Der er kun to andre muligheder for at erhverve sig 2002 Selosse på magnum i verden ifølge wine-searcher.com – begge to løsflasker. Den billigste er kun €50 billigere, end hvad du her skal betale for pr. flaske – flasker der vel at mærke er i helkasse. Prisen pr. flaske er normalvis let 10% højere end prisen på løsflasker.

Der er i øvrigt ingen magnumflasker yngre end årgang 2005 tilgængelig.

2002 var en kæmpeårgang i Champagne og ligeledes har 2002 Selosse fået hhv. 96 og 97 point af Richard Juhlin og Vinous. Den er ikke anmeldt af Wine Advocate.

Dette er kæmpechampagne fra en topårgang, fra en af regionens største kultproducenter (hvis ikke den største), på magnumformat, i ekstremt sjælden helkasse.

Den her kasse er vild. Selv for os.

Selosse

1989 La Mission Haut-Brion: 100 point med favorabelt prisskilt

La Mission Haut Brion: Blandt Bordeaux’ fineste

Château La Mission Haut-Brion har i løbet af årtier opbygget et ry som en af de mest enestående producenter i Bordeaux.

Historien om La Mission Haut-Brion begynder i det 16. århundrede, hvor vingården blev grundlagt af missionærerne fra Lazaristordenen, som fik ejerskab over jorden i 1540. Ejendommen blev senere opkøbt af den franske aristokrat Arnaud de Lestonnac i 1600-tallet, og det var under hans ejerskab, at vingården begyndte at producere vin under navnet La Mission. Slottet blev hurtigt anerkendt som en af de bedste vinproducenter i området.

I løbet af det 18. og 19. århundrede skiftede La Mission Haut-Brion flere gange ejerskab og gik gennem både blomstrings- og krisetider (hvor mange vinhuse kan egentlig bryste sig af at have overlevet den franske revolution, hvor ekspropriation og beslaglæggelse samt økonomisk ustabilitet var allestedsnærværende?).

 I 1919 blev ejendommen købt af Woltner-familien, en fremtrædende familie med dybe rødder i vinindustrien. Under deres ledelse blev kvaliteten af vinproduktionen yderligere forbedret, og La Mission Haut-Brion begyndte at tiltrække international opmærksomhed.

I 1983 blev Château La Mission Haut-Brion opkøbt af familien Dillon, der også ejer Château Haut-Brion, en af de oprindelige Premier Cru Classé-vine fra 1855. På trods af det fælles ejerskab forbliver de to ejendomme adskilte, og La Mission Haut-Brion fortsætter med at opretholde sin egen unikke stil og identitet – kendt for eksklusivitet og ekstremt langvarigt lagringspotentiale.

1989 La Mission Haut-Brion – en af de bedste nogensinde

”It has been a compelling, multidimensional effort from barrel, in its infancy, and as it heads into late adolescence. A remarkable tour de force in winemaking, it is one of the all-time profound La Mission-Haut-Brions. Anticipated maturity: now-2050.”

- Wine Advocate

Årgang 1989 er genstand for Wine Advocates begejstring ovenfor, og citatet akkompagneres af 100 perfekte point. Og dette vel at mærke en score, der første gang blev tildelt i 1998, igen i 2003 senest i 2012, hvilket blot understreger, at den bibeholder sin perfektion, selvom den har eksisteret i mere end tre årtier.

Årgang 1989 i Bordeaux er desuden en af de helt store årgange i Bordeaux, og 1989 La Mission Haut-Brion er derfor en fornem repræsentant for årgangens storhed.

Og siden denne perfekte årgang er perfektion kun tilkommet i tre årgange*. Så selvom La Mission Haut-Brion er kendt for at producere vin i høj kvalitet, er 100 point altså ikke noget, der tilkommer huset hver og hver anden dag. Fire perfekte årgange på 35 år, hvoraf årgang 1989 kan kalde sig alderspræsidenten.

Men selv sin høje alder til trods, er levetiden fortsat meget, meget lang, og vurderes altså af Wine Advocate at strække sig helt til 2050 – hvis der da er nogen tilbage til den tid.

Næsten samme point-scenarie udspiller sig hos Vinous, der tildeler 98 point til 1989 La Mission Haut-Brion. Siden 1989 er det kun årgang 2016, der med 99 point er vurderet højere af Vinous, mens fem årgange** siden har fået 98 point.

Vi har altså her at gøre med noget af det ypperste, La Mission Haut-Brion nogensinde har frigivet.

Og der bliver ikke frigivet ret meget af det. Der produceres i omegn af 80.000 flasker La Mission Haut-Brion om året – og med tre årtiers konsum bag sig, kan vi kun gisne om, hvor lidt 1989 La Mission Haut-Brion, der rent faktisk er tilbage.

Gransker du udvalget af 1989 La Mission Haut-Brion på wine-searcher.com, er det billigste tilbud*** lige nu €1.552. Søger du efter en kasse med 12 flasker som denne, er det billigste tilbud*** €1.672. Din pris er €1.400***.

Læg hertil, at prisen på 1989 La Mission Haut-Brion ifølge wine-searcher.com i gennemsnit er steget 7% om året de seneste 10 år.

Der vil altid være efterspørgsel på vine med 100 point. Og selvom denne allerede har haft mange år i markedet, er der fortsat mange år tilbage i den endnu. Der er der bare ikke af mængderne. Og det er som bekendt først når mængderne forsvinder fra markedet, at de største prisstigninger for alvor plejer af indfinde sig.

*Årgang 2000, 2009 og 2020 har alle fået 100 Wine Advovate-point.

**Årgang 2010, 2015, 2019, 2020 og 2022 har fået 98 Vinous-point

***pris ex. told, moms og afgift. I hele kasser og perfekt stand.

Haut-Brion

2011 d'Auvenay Bonnes-Mares: Ekstravagant, eksklusivt og ekstremt sjældent

Domaine d’Auvenay | Madame Leroys hjertebarn uden prisloft

“Most of us have more chance of spotting a yeti dining with a dodo at Ma Cuisine than drinking a wine from Domaine d’Auvenay, since the wines are produced in microscopic quantities and only fools would choose to resell them.” Neal Martin, Vinous

Mikroskopisk udbud kendetegner Domaine d’Auvenay, og det samme gør mystik og legendestatus.

Og når det kommer til legendariske vinhuse, er der nemlig særligt en producent, der har kastet et slør af mystik efter sig gennem en snart livslang dedikation til de burgundiske vinstokke. Hendes navn er Madame Lalou Bize-Leroy og vinene fra hendes hånd er både eksklusive, ekstravagante og ekstremt sjældne.

Lalou Bize-Leroy står bag domænet af samme navn. Men på bakkerne over Auxey-Duresses ligger en jagthytte, hvis navn er d’Auvenau. En jagthytte, Lalou delte med sin mand indtil hans død i 2004. Ejendommen tæller fire hektar, der dækker 16 appellationer og tæller familien Leroys oprindelige ejendomme i Meursault og Auxey-Duresses.

Domaine d’Auvenay er et hjertebarn for Lalou. Det var familiens oprindelige domæne, og dermed den ældste ejendom, der kan knyttes til familien Leroy. Lalou over tog domænet fra sin far i 1980, og siden har hun tilføjet parceller i Puligny-Montrachet Les Enseignières, Meursault Gouttes d'Or og Puligny-Montrachet Premier Cru Les Folatières samt fem Grands Crus: Chevalier-Montrachet, Bâtard-Montrachet, Criots-Bâtard-Montrachet, Mazis-Chambertin og Bonnes-Mares.

Med 16 parceller på kun 4 hektar, er pladsen til at udøve vinmagi af højeste kaliber ekstrem trang. Det betyder selvsagt, at udbyttet er minimalt. Med rygte som verdens måske bedste og mest eftertragtede vinproducent og forsvindende lille udbytte, er det ikke underligt, der ikke synes at findes et prisloft for vinene fra Madame Lalou Bize-Leroys erfarne og magiske håndelag.

d’Auvenay

Et samleobjekt. Et must try for vinelskere

Sjældenhed er en selvfølge, når det kommer til vinene fra Domaine d’Auvenay. Og Neal Martins citat ovenfor bekræfter på fineste vis det faktum. Sådan udtalte han i 2013, da han smagte og bedømte 2011 Domaine d’Auvenay Bonnes-Mares og kvitterede med 91 point fra Wine Advocate*. Hverken Burghoud eller Vinous har smagt og bedømt årgangen, hvilket blot endnu engang understreger, hvor sjældent det er at smage på Bonnes-Mares fra d’Auvenay.

Der produceres kun i omegn af 1.000-2.000 flasker om året, og løbende konsum har formentligt reduceret de i forvejen mikroskopiske mængder af 2011 Bonnes-Mares. Lige nu eksisterer der kun et enkelt tilbud på netop 2011 Domaine d’Auveneay Bonnes-Mares på wine-searcher.com. Prisen på denne er €7,484**. Din pris er €6.500.

Det er altså virkelig ikke hver dag, du møder hele kasser fra d’Auvenay. Slet ikke fra årgange, der har haft nogle års levetid i markedet. Læg hertil, at selvom Lalou Bize-Leroy i sit livs sene efterår fortsat er aktiv i både mark og kælder, vil der komme en dag, hvor vinene fra huset ikke længere er skabt af magikeren selv. Det er denne 2011 d’Auveneay Bonnes-Mares.

*i 2013 var Neal Martin ansat hos Wine Advocate, hvorfor hans 91-score repræsenteres af Wine Advocate.

**Pris ex told, moms og afgift. I hele kasser og perfekt stand.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.