Nyheder - 13. juli 2020
2. Kvartal 2020: Priser rebounder og vin består endnu en alvorlig stresstest
Vininvestoren kan endnu engang glæde sig over vins egenskaber i krisetid og se ind i en fremtid med spændende muligheder! 2. kvartal 2020 var et positivt et af slagsen.
Stigende vinpriser trods Corona-krise
Lad os bare slå fast med det samme, at 2. kvartal 2020 har været et postivt bekendtskab som vininvestor, og dermed lover det godt for den resterende del af 2020.
1. kvartal bød som bekendt på den største aktienedtur siden finanskrisen og et deraf stillestående vinmarked. Godt nok var prisfaldene væsentligt mindre end på aktiemarkedet, men likviditeten i markedet var til gengæld forsvundet.
Kvartalsrapporten for 2. kvartal 2020 har været ventet med spænding ovenpå en tumultarisk start på året. Heldigvis er spændingen blevet afløst af glæde ovenpå et overvejende positivt kvartal – ikke mindst post-Corona taget i betragtning. Med udgangspunkt i RareWines egne handelsdata og vurderingspriser kan vi berette om stigende priser i 2. kvartal. Prisniveauet ligger dermed meget tæt ved det niveau vi så ved årsskiftet.
Ikke bare begynder priserne at ligne sig selv ovenpå Corona-krisen, men vigtigst er det måske at også handelsaktiviteten i juni synes at være vendt tilbage til et niveau nær normalen. Det giver håb om og tro på, at vi efter en sommerperiode med traditionelt set lav handelsaktivitet vil se et normaliseret vinmarked, når vi rammer september.
Samlet set, hos RareWine Invest, opgøres investorernes rapporterede afkast i 2. kvartal til 2,0 % og med et vinmarked som forventes normaliseret i løbet af 3. kvartal, kan vi forhåbentlig snart se tilbage på en succesfuld stresstest af markedet, som viser hvordan vin endnu engang kan fungere som sikker havn i krisetider, mens det på den lange bane leverer afkast, som slår aktiemarkedet.
7 af 8 investorer får positivt afkast
RareWine Invests vurderingspriser er, modsat Liv-ex data, fremadskuende, og er et billede på hvad vinen forventeligt ville kunne handles til. Et indeks, som baseres på RareWine Invests kvartalsvurderinger af markedspriserne ville være mere aktuelt og dermed mere retvisende, hvorfor et sådant vil blive introduceret, når datamængden er tilstrækkelig.
Fordelen ved RWI-indekset, som baserer sig på data fra Liv-ex som er en ekstern tredjepart, er at det bygger på et stort antal historiske handelspriser indsamlet over de seneste 15 år. Ulempen er til gengæld, at indekset er bagudskuende, og at det kan tage flere kvartaler før ændringer i vinpriserne og valutakurser er afspejlet i Liv-ex data.
Dermed er kun en lille del af den normalisering som vi har observeret i juni priset ind i Liv-exs data. Et fald i det britiske pund på 6,7 % i første halvdel af 2020 påvirker ligeledes Liv-exs data i negativ retning.
Dette står i skarp kontrast til den prisudvikling, som vi i RareWine Invest har observeret. Her har 7 ud af 8 investorer således fået positivt afkast i 2. kvartal.
De bedste resultater skal findes i de to vine/områder, som ikke er påvirket af den amerikanske straftold, nemlig Champagne og Italiensk vin, har leveret positive afkast i 2020.
Hvad vigtigere er, så er kurven knækket og både priser og omsættelighed stiger og en normalisering af markedet synes indenfor rækkevidde – ikke mindst set i lyset af et 2. kvartal, hvor vi kan melde om et samlet afkast på 2 %.
Afkast 2020
Kategori | 2. Kvartal | ÅTD GBP*** | Seneste 5 år |
---|---|---|---|
Bordeaux | 0,70 % | -0,32 % | 0,10 % |
Bourgogne | -1,40 % | -3,49 % | 38,90% |
Champagne | 2,10 % | 2,03 % | 16,60 % |
Rest of World | -2,60 % | -2,76 % | -1,10 % |
RWI-Indeks* | -0,40 % | -1,38 % | 20,30 % |
Aktier** | 12,60 % | -6,49 % | 6,70 % |
COVID-19 har givet nye muligheder for investering i Bordeaux
Bordeaux har i de seneste 10 år været emne for både prisstigninger, svigtende salg og intern ophobning af millioner af flasker vin. Et ubekvemt paradoks for både slotte og negocianter hvortil løsningen har været svær at se, uden at nogen taber ansigt. Corona-krisen leverede imidlertid en redningskrans for slottene, og var en kærkommen mulighed for at sætte priserne ned uden at tabe ansigt.
Usikkerheden gav attraktive muligheder for at investere i 2019 En Primeur. Lignende muligheder har ikke været at finde i Bordeaux i mere end 10 år og En Primeur var i nogen grad tilbage som i de gode gamle dage hvor vi så priser stige fra dag til dag.
Om Bordeaux virkelig er tilbage i investerings-regi må tiden vise, men er de nye lavere priser et udtryk for et ”new normal” kan der formentlig igen snart findes et langsigtet potentiale i andre Bordeaux-vine end blandt de absolut største.
Læs vores vurdering af 2019 En Primeur og bliv klogere på hvorfor mange investorer igen var klar til et attraktivt Bordeaux-potentiale: Bordeaux is back – Stærkt kortsigtet potentiale i 2019 En Primeur
Bourgogne: De største er tilbage på skinner og de sekundære viser tænder
Med små produktioner, høj kvalitet og tilsvarende høje priser har Bourgogne længe været et yndet investeringsemne. Rekordafkast i Bourgogne i 2017 og 2018 blev i 2019 afløst af et marginalt prisfald mens det øvrige vinmarked ligeledes stagnerede, men dog endte i plus.
Egenskaberne i Bourgogne medfører en højere prisfølsomhed, som giver mulighed for både ekstraordinære afkast i gode tider, men også risiko for større prisfald i dårlige. Derfor faldt prisen på nogle af de mest kendte bourgognevine også i omegnen af 10 % i 1. kvartal, hvilket er meget når vi taler vin. Mange af disse er tilgengæld kommet stærkt igen allerede her i 2. kvartal.
Ligesom i 1. kvartal, har dette kvartal budt på store udsving i Bourgogne, men denne gang i overvejende positiv retning, og kun enkelte vine er faldet yderligere.
La Grande Rue fra Lamarche samt de yngre årgange af Rousseaus topvine hører til blandt de undtagelser, der efter prisfald i 1. kvartal, faldt yderligere i 2. kvartal, og prisfaldene for disse topvine ligner mere og mere en mulighed for at samle disse billigt op i markedet.
Topvinene fra DRC, Liger Belair, Rouget, Ponsot, Grivot og Coche Dury m.fl, er i 2. kvartal steget i pris, og har således indhentet noget af tabet fra 1. kvartal, men er dog stadig i minus for året.
Vinene fra Domaine Leroy var kun i mindre grad ramt i 1. kvartal og med stabile prisstigninger i 2. kvartal er de fleste af vinene fra Domaine Leroy i nul for 2020.
Topproducenten Roumier samt en række sekundære producenter, herunder Dujac, Bonneau du Martray og Clos Lambrays er sågar i plus for 2020, og er med til at trække i den rigtige retning.
Bourgogne Liv-ex data, viser -1,4 % i 2020, mens virkeligheden er at bourgognevinene er steget et par procent i 2. kvartal jævnfør tal fra RareWine Invest.
Læs en af kvartalets bedst sælgende Bourgogne-cases her: Hvidvin i verdensklasse: Greven af Lafon bider skeer med Romanée-Conti
Champagne: Det evige lyspunkt
Champagne fortsætter som denne krisetids lyspunkt. Størstedelen af champagnerne er enten stagneret eller steget i pris i 2020 og kun enkelte er faldet i pris.
Prisfaldene begrænser sig i store træk til Cristal og Bollinger RD på magnum, som nu handles nærmest uden premium ift. almindelige 75cl flasker, hvilket er højst usædvanligt. Den helt særlige og yderst sjældne 2008 Oenoteque-kasse fra Salon, som blandt andet indeholder en magnumflaske fra årgang 2008, er faldet mere end 10 % siden frigivelsen selvom de øvrige champagner fra Salon har klaret sig ganske fint.
Blandt de største, herunder Dom Pérignon, Cristal og Krug har vi set stabile priser, mens man ligesom i Bourgogne, har set de store prisstigninger være koncentreret om de næstbedste vine. Således har årgang 2008 fra både Moët og Veuve Clicquot samt topchampagnerne fra Billecart Salmon, Bollinger og Pommery leveret gode afkast i 2020 – på trods af Corona-krisen.
Fremtidsudsigterne for champagne er også positive set fra et investeringsperspektiv. Flere medier rapporterer om at der kan være stigninger i vente på champagne, da produktionsomkostninger er steget voldsomt igennem de sidste 15 år, men priserne ikke har fulgt med i samme tempo. Læs hele analysen her...
Champagnepriserne er ifølge Liv-ex stigende i 2. kvartal og også de mindst ramte i 2020, mens de rapporterede data fra RareWine Invest endda peger i retning af en stigning på 2,6 % i 2. kvartal 2020.
Læs mere om en af kvartalets helt store champagnemuligheder her: Champagne, vinverdens statsobligation: Invester i 2012 Cristal til spotpris
Bordeaux – er kultregionen tilbage?
Bordeauxvinene er i udpræget grad udsat for spekulation, og er således påvirkelige af krisetider som disse. Prisfaldene fra 1. kvartal lader til være afløst af mindre korrektioner i positiv retning, om end Bordeaux stadig er ramt af prisfald i 2020.
Lyspunktet i Bordeaux har været 2019 En Primeur-kampagnen, som har budt på store rabatter og dermed er muligheden for at tjene penge på Bordeaux en-primeur genopstået, men måske kun for en stund?
Liv-ex melder om en marginal stigning i bordeaux-priserne i 2. kvartal på 0,7 % mens vi hos RareWine Invest registrer en stigning på 1,6% i bordeauxpriserne i 2. kvartal.
Kvartalets helt store Bordeaux-nyhed: Bordeaux is back – Stærkt kortsigtet potentiale i 2019 En Primeur
Italiensk er fortsat sagen i Rest of World
Rest of World udgøres af en række vine, som i investeringsmæssig forstand adskiller sig en del, hvorfor dette område byder på både lyspunkter og skuffelser.
Rieslingerne fra den tyske kultproducent Keller var for blot 12 måneder siden det hotteste man kunne få, og priserne på disse mere end tredoblede i perioden 2016-2019. Siden sidste halvdel af 2019 er det dog gået den anden vej, og disse vine synes særligt hårdt ramt under Corona-krisen med relativt store prisfald til følge.
De amerikanske vine stikker lidt i begge retninger med fornuftige prisstigninger på vinene fra eksempelvis kultproducenten Hundred Acre, mens andre producenter som Sine qua Non og Joseph Phelps (Insignia) falder i pris, hvilket gør det svært at sige noget generelt om det amerikanske marked.
Italienerne, der ligesom champagnerne, ikke er underlagt amerikansk straftold på 25 %, klarer sig også flot igennem krisen. En del af disse er stagneret i pris mens supertoscaneren Sassicaia for 2. kvartal i træk stiger i pris.
Markedet for whisky er ikke faldet i 2. kvartal, men er fortsat ramt på omsætteligheden, hvorfor det er for tidligt, at sige hvordan priserne her reelt set har det. Whiskymarkedet har dog traditionelt været udsat for en del spekulation, og bør derfor være mere påvirket af en krise end vinmarkedet. Set i det lys vil stagnerende priser igennem en krisetid være et særdeles positivt udfald.
Mens Liv-ex rapporterer om yderligere prisfald på dette marked i 2. kvartal, er virkeligheden nærmere at priserne er stabile i et kvartal med tiltagende omsættelighed. Hos RareWine Invest registrerer vi sågar en lille stigning på 0,5 % i 2. kvartal.
Du kan desuden stadig nå at investere i attraktive 2018 Sassicaia der kan komme med en særligt attraktiv upside. Vi åbnede for nyligt for forsalget: Forsalget er startet: Supertoscaneren Sassicaia i jubilæumsårgang
Fremtiden tegner lys
Man kan roligt sige, at vininvestoren, ligesom alle andre investorer har haft et 2020, der har budt på spænding udover det sædvanlige. Hører du til dem der nyder en tryg nattesøvn ser det endnu engang ud til at vin leverer tryghed, og i bredde termer har udvist gode kapitalbevarende egenskaber, og tilmed har vi set prisstigninger. Dog er det på den lange bane vin for alvor skal dømmes og her er fundamentalerne for vininvestering intakte.
Ovenpå en bestået stresstest står vi nu i en situation hvor aktiviteten øges betragteligt i martkedet og i nogen grad er tilbage ved normalen. Det betyder, at der er gang i handlen. De sorte skyer, primært forsaget af Covid-19, synes at være fordrevet og udsigterne er endnu engang positive og optimistiske for vininvestorerne.
Sommeren står for døren, hvilket historisk set er en stille periode på verdens vinmarkeder, men ser vi bort fra dette, ser vininvestoren ind i en fremtid med spændende perspektiver, og der er alt mulig god grund til at glæde sig over de postive takter i årets 2. kvartal.