Artikler - RareWine Academy
Hvor længe kan champagne gemmes?
Når man køber champagne til investering melder spørgsmålet sig ofte, hvor længe kan champagne lagres? Få svaret her og bliv klogere på champagnes lagringspotentiale.
Champagne med alder kan være noget af det allermest imponerende at drikke og netop derfor er det også en kategori af vine som det giver rigtig god mening at investere i. Det er dog langt fra alle champagner, der er velegnede til investering. De fleste kan man dog gemme med gode smagsoplevelser til følge.
Herunder kan du blive klogere på de forskellige faser af en champagnes lagring; lige fra den hænger som druer på vinstokken, til den ligger færdig og klar til nydelse i kælderen.
De tre faser i champagnelagring
Udgangspunktet for en champagne er en basis-vin, fremstillet af druer høstet i Champagne-regionen i det nordlige Frankrig. Vinen har på dette tidspunkt gennemgået den første gæring, som er den alkoholiske gæring.
Champagne gennemgår tre forskellige faser, når man taler lagring;
1. Først lagres den på tank, eller fad inden blanding.
2. Dernæst ligger den på flaske med bundfald i en længere periode i kælderen inden endelig degorgering. Det er her andengæringen foregår.
3. Ved degorgering fjernes døde gærceller og den endelige sødmegrad bestemmes, herefter kan vi købe champagnen og følge dens udvikling på flasken.
Den sidste fase er absolut den mest interessante ud fra et investeringssynspunkt, men først kort om de to første faser.
1. Lagring på tank eller fad i kælderen hos producent
I kælderen lagres champagne som regel på ståltank for at bevare mest mulig friskhed. Enkelte producenter lagrer på gamle egetræsfade, for at tilføre champagnen mere kompleksitet. Bollinger og Selosse er to af de mest kendte, der bruger denne metode. Vinen ligger på disse tanke eller fade indtil kældermesteren blander basisvinen til den endelige champagne.
I de mest ekstreme tilfælde, som fx Krug bruges der vin fra 10 forskellige årgange og over 100 parceller, i forskellige landsbyer. Hvert enkelt element tilfører sit fingeraftryk til den endelige vin. Jo længere vinen ligger stille her, jo mere kompleksitet får den hvilket kommer til udtryk i den endelige cuvée. Normalt vil producenten gå videre herfra indenfor et halvt år.
2. Andengæring af champagne
Næste fase er tiden i flasken, hvor den berømte andengæring foregår. Minimumskravet er at flasken ligger i 12 måneder inden degorgering, og yderligere 3 måneder inden frigivelse, men alle større champagner ligger i mange år. De bedste som fx Cristal ligger i godt 8 år.
Inde i flasken sker der to væsentlige processer som følge af andengæringen. Gæringen skaber kuldioxid og dermed bobler og tryk inde i flasken. De døde gærceller lægger sig i bunden af flasken og er med til at skabe autolytiske noter, ved en proces hvor der udvikles brødagtige noter i champagnen. Med længere tid i kælderen inden degorgering vil kuldioxiden blive bedre indarbejdet i vinen og boblerne fremstå mindre og blødere.
3. Degorgering og lagring af den færdige champagne
Fjernelse af de døde gærceller kaldes degorgering. Herefter tilsættes den dosage (tilsætning af sukker), der afgør vinens endelige sødmegrad og stil. Herfra begynder champagnens virkelige udvikling på flasken.
De absolut bedste champagner har allerede ligget længe i kælderen når de frigives, men alligevel har de et stort udviklingspotentiale. Vinene ligger gerne mellem 5 og 10 år i kælderen inden degorgering, hvilket også er med til at skabe en større vin.
Selv når disse vine kommer på markedet, så svarer det til en grand cru hvid Bourgogne af nyeste årgang, der stadig trænger til at ligge inden den viser alle sine nuancer.
Når man sætter alder på, så vil de fleste af disse vine være bedst når de er omkring 20 år gamle, men den kan uden problemer udvikle sig smukt op til 50 års alderen. Ofte ser vi, at værdien bevæger sig langsomt de første par år, for derefter at stige mere markant. Naturligvis alt afhængig af producent og årgang. Tilmed ser man også meget gamle champagner stige i pris, da affektionsværdi og sjældenheden pludselig også spiller ind.
Fremtiden for investering i champagne
Som investor med champagne i porteføljen kan man sove trygt og godt om natten. Det er ikke uden grund, at champagne ofte betegnes som vinens svar på statsobligationer. Konsumet af champagne er enormt på verdensplan og populariteten har vel næppe været større. Selv de talstærke og nyrige kinesere er så småt begyndt at få øjnene op for de gyldne dråber, og her er det især de bedste og mest præstigefyldte champagner, der efterspørges.
For at finde champagne, der er egnet til investering, skal man typisk rette blikket mod de helt store prestigecuvéer og de bedste årgangsvine. I denne kategori kan det godt betale sig at kigge på de enkelte vines historik for at se hvad, der stiger i pris. Blandt de største navne finder man eksempelvis Salon, Cristal, Krug, Dom Pérignon, Bollinger og Winston Churchill fra Pol Roger med flere.
Tilmed spås der fra flere sider om betragtelige stigninger i champagnepriserne indenfor de næste 10 år. Såvel produktionsomkostninger som vinmarkerne i Champagne er steget væsentlig mere de sidste 20 år end selve priserne på en flaske champagne, hvilket du kan læse meget mere om i denne analyse af champagne-markedet.