Artikler - RareWine Academy
Kampen mod forfalskninger og svindel med vin
Vin er verdens ældste luksusprodukt og et af de mest efterspurgte, men også et yndet mål for alverdens svindlere. Læs om, hvordan vi hos RareWine Invest bekæmper svindelerne.
Vin er verdens ældste luksusprodukt, og har lige siden Jesus forvandlede vand til vin været et af de mest efterspurgte. Som med Rolex-ure, Burberry-tørklæder og Louis Vuitton-tasker er de dyreste vine også udsat for forfalskninger.
Det er ikke unormalt, at de bedste vine kan koste op mod kr. 300.000 pr. flaske ved frigivelsen. For magnumflasker og endnu større formater, så kan prisen løbe op i millioner af kroner flasken. I takt med at udbuddet gradvist minskes via konsum, stiger værdien betragteligt, og således øges incitamentet også for at forfalske de dyreste vine.
Helt op mod en femtedel af markedet for sjældne og eksklusive vine vurderes at være forfalskninger.
Vindetektiv bekæmper svindel med vin
Falskneri er et problem, man skal tage alvorligt, og derfor gennemgår alle vine der handles gennem RareWine Invest en anti-fraud undersøgelse ved ankomst til Nordic Freeport. Først når Mads Duus Pedersen, vindetektiv hos RareWine Group, har verificeret vinens ægthed, bliver den frigivet til handel eller investering.
RareWine Group har gennem flere år opbygget et af verdens mest omfattende billedarkiver med sjældne og dyre vine. Arkivet indeholder over 100.000 højopløselige billeder af både ægte og falske vine. Vinene er fotograferet fra alle vinkler og sågar under mikroskop og i UV-belysning.
Vindetektiv Mads Duus Pedersen arbejder med kvalitetssikring og anti-fraud i RareWine Group. Igennem et tæt samarbejde med blandt andet vinproducenter og auktionshuse arbejder han hver dag for at gøre vinverdenen til et tryggere sted. Mads Duus Pedersen er i dag blandt Europas dygtigste indenfor sit felt, og hans arbejde mod falskneri er internationalt anerkendt.
Særlige kendetegn ved forfalskede vine
Hvordan man genkender en forfalsket vin kan være lidt af en videnskab. Der er utrolig mange indikatorer, der kan spille ind. Først og fremmest kan man med det blotte øje hurtigt få en ide om vinens farve, stand og konsistens, om der er bundfald i, eller om flasken er misfarvet.
Etiketten på vinflasken afslører vinens beskaffenhed
Derudover er der etiketten, hvorpå der kan være gemt skjulte indikatorer, der kun kan ses med UV-lys eller hologrammer, som man kender fra eksempelsvis pengesedler. Når man ser på etiketten under et mikroskop, afsløres også papirfibre, trykkemetode, tryksværte og farvepigment, som kan være forskelligt fra årgang til årgang. Herved kan man afsløre, om papirfibrene er for pæne i forhold til etikettens alder, og om farvepigmentet er det samme, som man brugte til den pågældende vin på daværende tidspunkt og så videre.
Mange af de dyreste vine er nummereret, hvilket blot er endnu en af årsagerne til, at mange af de største producenter ikke oplyser det eksakte antal flasker, der er produceret i en given årgang.
Faktisk kan vinens unikke nummer også have indflydelse på prisen. Hvor flaske nummer 1 ofte er er den dyreste. Generelt er der større interesse i de lave cifre, men også runde tal kan have en marginal betydning for prisen. Flaske nummer 1.000 vil eksempelvis for mange samlere være mere interessant end et vilkårlig tal.
I enkelte kulturer kan man også opleve det modsatte. Eksempelvis er alle nummererede vine, hvori 4 indgår, ikke helt så attraktive i Fjernøsten, hvor 4-tallet er synonymt med død uanset, om det er flaske nummer 4 eller nummer 10.042.
Vinflasken kan være afgørende for at afsløre falsknerier
Derudover er der selve vinflasken, som i sig selv ofte bærer præg af tidens tand, og som regel er fremstillet i mørkegrønne nuancer for at beskytte vinen mod lys. Selvom mange topproducenter har deres helt eget unikke flaskedesign, er der alligevel detaljer, der varierer fra årgang til årgang hos den enkelte producent.
Fordybningen i enden af flasken, hvis der er en sådan, er et levn fra fortidens glaspustere men tjener også som et glimrende eksempel på de variationer, der kan være fra år til år, hvor dybden eller udformningen kan variere.
Også de små takker, der er at finde i bunden af mange vinflasker, og som foranlediger at flasken ikke glider så let på et bord, kan være placeret på forskellig vis fra årgang til årgang og fra producent til producent.
Vær særlig opmærksom på vinflaskens top
Ofte vil det være toppen af vinflasken, der giver anledning til mistanke om svindel. Hvad enten vinen er forseglet med folie eller voks, kan man under mikroskop se forskelle, som afslører, at vinen måske er genforseglet.
Der findes mange forskellige typer af voks, hvor nogle er mere bløde og andre mere modstandsdygtige. De fleste typer af voks vil dog over tid krakelere i større eller mindre grad, hvorfor man sågar med det blotte øje vil kunne sammenligne to ellers identiske flasker. Herunder er der også korkproppen, som over tid vil vise tegn på ældning.
Teknologi til bekæmpelse af falskneri med vin
Vinverden har en fælles mission om at bekæmpe falskneri med vin, og derfor ser man også på nylige frigivelser, at vine er forsynet med skjulte mikrochips, der ved scanning giver information om vinens oprindelse, opbevaringstemperatur, og i enkelte tilfælde vil vinen også kunne spores via chippen. En af de førende virksomheder bag teknologien er Prooftag, som siden 2007 har arbejdet sammen med vinproducenter fra hele verden.
Også identifikationsplatformen Selinko og printvirksomheden Toppan har indgået et samarbejde, hvor de med specielle etiketter og kapsuler kan registrere alt fra omhældning af vin til oprindelse. De to virksomheder arbejder blandt andet sammen med Domaine Emmanuel Rouget – en af de absolutte topproducenter fra Bourgogne.
Der anvendes tillige særlige etiketter, der skifter farve hvis eksempelvis en vin har været opbevaret for varmt eller ved svingende temperaturer, således at en potentiel køber er advaret om vinens beskaffenhed. Derfor har korrekt og dokumenteret opbevaring hos tredjepart også stor indflydelse på den pris, man vil kunne opnå for en vin ved et salg. Det er nemlig købers bedste forsikring mod at købe katten i sækken.
Tre gode råd til at undgå falskneri når du handler eksklusive vine
Hvordan kan du som køber og vininvestor sikre dig mod svindel, hvis du handler eksklusive og sjældne vine på egen hånd? Vi har her samlet tre gode råd, så du kan undgå at komme galt afsted:
1 - Kend leverandøren, når du køber vin
Tillid og kendskab til din leverandør er essentielt hvis du skal undgå at komme galt afsted, når du handler eksklusive vine. Undgå at købe vine fra tvivlsomme hjemmesider, i fjerne lande eller gennem mistænkelige privatpersoner, der ikke kan dokumentere vinens opbevaring og oprindelse med tredjeparts verifikation.
2 - Vær på vagt, hvis du handler vin på auktion
Ofte kan man finde nogle af verdens bedste og dyreste vine til salg hos et af de store auktionshuse, men også her oplever man af og til, at falske vine går under hammeren, selvom auktionshusene også gør, hvad de kan for at komme svindel til livs. Endelig kan der ofte være manglende tredjeparts-dokumentation for, hvordan vinen har været opbevaret hvis den eksempelvis har ligget i en privat kælder. Så man skal vide, hvad man laver, hvis man handler vin på auktion.
3 - Sund fornuft – særligt i forhold til eksklusive vine
Endelig skal man ikke glemme den almindelige sunde fornuft, når man handler eksklusive vine. Hvis noget er for godt til at være sandt, så er det det nok også. Husk på, at op mod en femtedel af markedet formodes at være forfalskninger, og står du tilbage med en vin, der viser sig at være falsk, kan den være værdiløs fra det ene øjeblik til det andet. Det er nemlig langt fra sikkert, at du kan finde tilbage til sælgeren eller få dine penge retur. Det kan med fordel være en ide at købe hele ubrudte originale kasser med vin, som uden tvivl vil repræsentere en større værdi den dag, du skal sælge vinen igen.