Markedsanalyser - Øvrige - 7. maj 2023
Indsigt i vinmarkedet Q2 - 2023
Hvordan er likviditeten på vinmarkedet lige nu, og hvilke fremtidige investeringsmuligheder i vin foreligger. Få svaret i vores Q2 markedsanalyse lige her.
Andet kvartal af 2023 er næsten til ende, og mens vi hastigt nærmer os halvårsmærket, er den globale markedssituation stadig usikker.
Den finansielle verden er stadig rystet af de seneste begivenheder, hvor SVB's kollaps og redningen af Credit Suisse har fået investorernes tillid til at vakle. Som følge heraf spores en tendens væk fra traditionelle investeringer og over til aktiver med større resistens som obligationer, guld og ikke mindst vin.
Alternative investeringer som vin og whisky er selvsagt ikke komplet immune over for markedsrisici, men deres unikke markedsdynamik kan alligevel give en vis beskyttelse i tilfælde af et pludseligt makroøkonomisk chok, som eksemplificeret med SVB's kollaps.
Vi tager bestik af vinmarkedet netop nu. Få en hurtig gennegang i videoen herunder, eller læs mere længere nede på siden.
Likviditeten på vinmarkedet lige nu
Likviditeten på markedet er en almindelig bekymring blandt investorer af samleobjekter. Og det vil være naivt at påstå, at vinmarkedet ikke er påvirket af den aktuelle geopolitiske situation. Men i tider med økonomisk nedgang reagerer vinmarkedet med stabilitet i modsætning til de fleste andre markeder.
Vi ser kun mindre prisstigninger eller endog prisfald i øjeblikket. Faktisk er det yderst sjældent, at vinpriserne falder over en længere periode, hvorfor intet er ændret. Vin er stadig et aktiv med en lang investeringshorisont.
I 2019 stod vi over for en lignende situation. Oven på et rekordår for vininvestorer i 2018 hvor handelskrigen mellem USA og EU, borgerkrigslignende tilstande i Hongkong og ikke mindst balladen om Brexit skabte problemer på verdensmarkederne, hvilket fjernede likviditet fra vinmarkedet. Det var selvsagt ikke den mest interessante udvikling af følge for investorerne dengang, men de, der investerede før og under dette, er dem, der smiler allermest i dag.
Desuden er der en nedre grænse for, hvor billig en vin kan blive, før professionelle mener, at den er for billig og begynder at købe op. Og vi har set nogle spændende muligheder på markedet på det seneste, som vi ikke så for bare et år siden. Det er bestemt købers marked.
Tilgængelighed er nøglen
Det handler alt sammen om tilgængelighed. Årgang 2019, 2020 og 2021 er alle små årgange i Bourgogne, og de kan alle være udfordrende at anskaffe – både nu og endnu mere i fremtiden. Det er afgørende af kunne skaffe mængder. Det vil altid kunne lade sig gøre at finde en enkelt flaske eller kasse, men den absolutte styrke ligger i antallet. Når en portefølje skal realiseres, er det at kunne tilbyde større mængder nøglen til attraktive salgspriser, da man her også rammer det lukrative professionelle marked.
Hos RareWine Invest holder vi desuden stadig fast i vores tro på Bourgogne-indekset, også de spirende Bourgogne-producenter, der endnu ikke har cementeret deres navn i vintoppen. I denne kategori er det nemlig stadig muligt at skaffe attraktive mængder til et fordelagtigt prisudgangspunkt for investeringer. Flere af disse investeringsmuligheder vil helt sikkert komme i den kommende tid.
Ydermere tror vi fortsat på Champagne-kategorien, hvor vi også oplever, at likviditeten i markedet fortsat er til stede. Trods vækst i de seneste år er Champagne stadig for billigt sammenlignet med de bedste Bourgogne- eller Bordeaux-vine, og ifølge salgstal fra RareWine Trading er efterspørgslen stigende – særligt i Asien.
Det asiatiske marked
Ifølge Bloomberg er en sjov kendsgerning, der viser likviditeten på markedet, at indtægterne på kasinoer i Macao langsomt er ved at komme sig efter pandemien.
Endvidere siger Bloomberg, at LVMH’s markedsværdi er oversteget 500 milliarder dollars, hvorfor de er den første europæiske virksomhed til at nå den milepæl – og det skyldes særligt den stærke euro og et blomstrende salg af luksusvarer i Kina.
Desuden forudser Analyse- og konsulentfirmaet GlobalData, at markedet for vin i Kina næsten vil blive fordoblet inden 2026. Væksten forventes at blive drevet af Kinas Millennials og Generation Z, da de får købekraft og bliver morgendagens vindrikkere.
Desuden anslås det, at Kina i 2025 vil være verdens største marked for luksusprodukter ifølge Bain & Company.
Ifølge Union des Maisons de Champagne var Kina blot det 14. største eksportmarked for Champagne i 2021, 93,8 % mindre end USA, der angives at være det største – og kun marginalt større end Danmark med knap 6 millioner indbyggere.
Hvilke investeringscases vil trende i den nære fremtid?
Mange investorer er selvsagt nysgerrige efter analyser af fremtidige investeringsmuligheder. Udover de allerede nævnte fremadstormende vinproducenter i Bourgogne og Champagne kigger vi særligt mod Italien. Især Piemonte-området ser attraktivt ud fra både vinelskerens og vininvestorens synspunkt.
Investering i Italien
Skal vi være helt specifikke, kigger vi særligt efter 2019-baroloerne og Barbaresco fra 2020. Også de omkringliggende årgange ser spændende ud, ligesom vi har set med 2015 og 2016 årgangene fra både Barolo, Barbaresco, men også Brunello og Toscana i brede termer. Italienske vine er generelt på toppen i disse år. De har gjort et stort stykke arbejde med at kortlægge vinmarkerne i Piemonte - særligt Barolo - hvilket vi kender fra Bourgogne. Det giver transparens, indsigt og ikke mindst mulighed for at smage markene op mod hinanden.
Desuden er prisen på landbrugsjord i området for høj, hvis vi sammenligner den med prisen på vinene, ligesom vi forudsagde det for Champagne i 2020 og siden har været medvirkende til store prisstigninger.
På det seneste har vi talt om italiensk vin som ”affordable luxury”. Flere mennesker har råd til at konsumere en flaske Monfortino eller Sassicaia – selv i krisetider, da de bedste italienske vine langt fra er i samme prisklasse, som vine fra Bourgogne eller Bordeaux.
Vi har sikret os flere direkte allokationer i området for at sikre det bedste prisudgangspunkt og tilstrækkelige mængder for investeringer, og for at vi i fremtiden kan levere perfekt modnede vine til vinelskere verden over.
Knight Franks ’The Wealth Report 2023’ rapporterede desuden, at 39% af UHNWI'erne* sandsynligvis vil investere i vin i år og bemærkede endvidere, at ”[…] interest in alternatives is on the rise and will be where wealth is grown over the coming decade."
”[…] interest in alternatives is on the rise and will be where wealth is grown over the coming decade."
Knight Frank – The Wealth Report 2023
Investering i Whisky
Derudover er whisky en kategori, der har vist en bemærkelsesværdig performance og modstandsdygtighed i de seneste 10 år. ’Fine Whisky’ er steget med 373 % fra 2012 til 2022, hvilket har ført til, at flere investorer ønsker whisky i deres portefølje.
Ifølge Knight Franks ’The Wealth Report 2023’ er whisky i 10 år førende blandt passionsinvesteringer – foran kunst, biler, ure, møbler og andre samlerobjekter. Selv om ’fine whisky’ omtales specifikt som en ’inflationsbooster’, skal man huske, at whisky er mere volatil end vin – men vi ser ind i flere spændende investeringscases fremover.
*Ultra High Networth Individuals = personer med en formue overstigende $30 mio.
Er du investor, og har du spørgsmål til din portefølje, er du mere end velkommen til at kontakte din porteføljerådgiver. Er du endnu ikke investor, men ønsker at høre mere, hører vi gerne fra dig via kontaktformularen herunder.
Ønsker du at holde dig opdateret på vinmarkedet, kan du desuden abonnere på vores YouTube-kanal – klik her