Markedsanalyser - RareWine Academy - 24. september 2024
Den franske vinhøst i 2024 forventes at blive en af de mindste årgange i et århundrede
Et i forvejen lavt udbytte reduceres markant: Hvad betyder det for vininvestoren?
Det franske landbrugsministerium, Agreste, skønner, at det franske vinhøstudbytte vil falde til 39,3 millioner hektoliter i 2024 – altså falde med 16-18% sammenlignet med sidste år. En forudsigelse, der placerer 2024-årgangen som en af de mindste årgange siden anden verdenskrig, hvor industrien for alvor skulle komme sig.
2024 bliver efter alt at dømme en af de seks mindste årgange i de seneste 100 år, en lidet flatterende liste, hvor også nylige årgange som 2017 og 2021 befinder sig. Tendensen er tydelig – reducerede høstudbytter bliver mere og mere hyppige.
Men hvorfor er høstudbyttet reduceret, og hvad betyder det for vininvestoren? Læs med herunder.
Verdens største vinproducerende land: No more?
Frankrig har position som verdens største vinproducent, men bliver forudsigelserne om markant reduceret høstudbytte en realitet, kan de se sig overhalet af Spanien.
Mange vinmarker i Frankrig har ifølge Agreste været udfordret af et fugtigt og køligt klima, men selv med en mulig kommende andenplads vil de fortsat være blandt de største vinproducerende lande. Det ændrer dog ikke på, at kun en ganske lille brøkdel af den franske vinproduktion tæller verdens mest eftertragtede vinproducerende områder – og her er scenariet det samme: Både Bourgogne, Bordeaux og Champagne har udsigt til markant reduceret udbytte i 2024.
Bourgogne
Bourgogne udgør kun 4% af den samlede franske produktion. Og Bourgognes Côte d’Or-region – verdens højborg for eksklusiv vin, er særligt påvirket af 2024-årgangens store klimaudfordringer. Ifølge Decanter anslås det, at Bourgogne og Beaujolais tilsammen vil producere 2,12 millioner hektoliter, hvilket er 25% lavere end 2023-høsten.
Ydermere skønnes mængderne i Loire-dalen ifølge the drink business at falde med 30% – forårsaget af meldug og coulure. Og selvom høstudbyttet i 2023 var særligt gunstigt, er en kvart reduktion noget, der kommer til at kunne mærkes for verdens vinelskere. Der er nemlig intet, der tyder på, at efterspørgslen på vin fra verdens førende vinområde bliver mindre i fremtiden.
Bordeaux
I år er 8.000 hektar vinstokke blevet rykket op med rode i Bordeaux. Det er et led i en regeringsstøttet rydningsplan, som selvsagt også har betydning for høstudbyttet for 2024. Men foruden rydningen har Bordeaux ifølge The Drink Business også lidt andre tilbageslag i indeværende årgang. Producenterne har kæmpet med meldug og haglstorme, der har beskadiget vinmarkerne. Og derfor forventes mængderne at falde med 10% til 3,9 millioner hektoliter. Og det er det laveste niveau siden 2017.
Champagne
I Champagne er historien den samme. Ifølge Decanter skønnes produktionen af AOP*-vin i Champagne at falde med 16-19% i forhold til sidste års udbytte. Et fald til 2,34 millioner hektoliter. Forårsfrost har været en plage, men ligesom med Bourgogne og Bordeaux har også meldug og hagl været de store syndere i Champagne. Men på trods af et stort fald, vil produktionen stadig være højere end det femårige gennemsnit for regionen.
*AOP (Appellation d'Origine Protégée) i Champagne refererer til den beskyttede oprindelsesbetegnelse, som er en kvalitets- og oprindelsesgaranti for vinproduktionen i denne region. I Champagne sikrer AOP-status, at vinen er produceret efter strenge regler, som er fastsat for at bevare vinens kvalitet og karakteristika
Hvor efterlader det vininvestoren?
At den samlede franske vinproduktion forventes at falde med 16-18% og produktionen i Bourgognes Côte d'Or forventes at være reduceret med 25% i 2024-årgangen er selvsagt et hårdt slag for både vinproducenter og vinentusiaster.
Med et markant reduceret udbytte bliver knaphed en endnu mere udpræget realitet i Bourgogne. Bourgogne og Côte d'Or er hjemsted for nogle af verdens mest eksklusive vine – kendt for sit ekstremt høje niveau og meget begrænset udbud – et udbud der nu bliver endnu mindre.
Når vinproduktionen falder samtidig med, at den globale efterspørgsel forbliver høj, kan det skabe en ubalance på markedet. Denne situation kan øge værdien af visse vine, da færre flasker bliver tilgængelige. Det har tidligere resulteret i prisstigninger, især for topvine fra områder som Bourgogne og Champagne, som er blandt favoritterne hos vininvestorer.
Man bør dog være opmærksom på, at denne udvikling har en alvorlig baggrund. Selvom prisstigninger kan være mulige, er årsagen dyster – Frankrigs vinindustri står over for endnu et svært år. For samlere og entusiaster kan det betyde, at nogle af de mest eftertragtede vine bliver endnu sværere at opdrive.
Hos RareWine Invest overvåger vi nøje markedstendenser, der påvirker luksusvine. Situationen i Bourgogne er en påmindelse om, at knaphed kan hæve priserne, men samtidig afslører branchens sårbarhed. Vi følger tæt med i udviklingen af høsten i 2024 og står klar til at rådgive vores investorer gennem både de nye muligheder og de udfordringer, der måtte opstå.
Er du nysgerrig på, hvordan klimaforandringerne egentlig udfordrer vinproducenterne, bør du læse med herunder
2024 testing people to their limits
William Kelley er Editor-in-Chief hos Wine Advocate – et af verdens førende vinmedier – og han har gjort status over 2024-årgangen i Bourgogne. Han beskriver, hvordan regnvejr har været dominerende, og at overskriften på sæsonen er: Kold og våd. Og som følge heraf er mange vinklynger gået tabt.
Han pointerer, at global opvarmning bringer udfordringer med sig. Udfordringer der altså for alvor har ramt den franske vinproduktion. 2024 var året med mindre saft. Mindre bær. Og dermed lavere udbytte end vanligt. Og med usædvanligt meget kulde og fugt kommer meldug, og ifølge Kelley blev vinproducenterne ”testet to their limits” i 2024. For meldug lader sig ikke sådan lige bekæmpe, uden at producenterne er nødt til at gå på kompromis med andre aspekter ved vinstokkenes udvikling hen over sæsonen.
Kelley siger, at vi derfor kan forvente en årgang i Bourgogne, hvor udbyttet er lavere end i 2021. Og 2021-årgangen var historisk lav. Stærkt reduceret udbytte er heldigvis ikke ensbetydende med lav kvalitet – og 2024 kan sagtens blive en stor årgang: Der er bare ikke meget af den.
Læs vores artikel om den franske høst i 2021: Høsten 2021 bliver en katastrofe. Eller gør den?
Klimaforandringerne har slået rod
Det er ikke nyt, at klimaforandringerne er blevet en del af dagsordenen – også i vinens verden. William Kelley pointerer det. Udbyttet cementerer det. Klimaforandringer har affødt store problemer for mange af verdens vinproducenter i 2024, og det er sket før.
En af de værste høstkatastrofer i Bourgogne indtraf i 2021, hvor netop klimaforandringer førte til alvorlig frost, som var med til at reducere høstudbyttet markant.
Klimaforandringerne synes at have slået stærk rod i vinmarkerne. Og som Kelley også fastslår, har en hyppigere forekomst af køligt og fugtigt vejr givet gode betingelser for meldug, millerandage og coulure. Tre faktorer, der medvirker til, at udbyttet i 2024-årgangen vurderes at være meget sparsomt.
Meldug. Plasmopara viticola. Hvad er det?
Meldug bliver ofte fremhævet som en stor synder, når det kommer til vinproduktion. Meldug (Plasmopara viticola) er en destruktiv svampesygdom, der angriber vinmarker under fugtige og kølige forhold, som ofte findes i franske vinregioner som Bordeaux, Bourgogne og Loire-dale.
Sygdommen begynder med olivenfarvede, gule pletter på oversiden af bladene, og på undersiden dannes en karakteristisk hvid belægning af svampesporer. Disse sporer spreder sig hurtigt med regn og fugt, især under hyppige regnskyl.
Meldug angriber ikke kun bladene, men kan også beskadige druerne, hvilket fører til råddenskab og tab af bær, der falder af før høst. Hvis sygdommen ikke kontrolleres, kan den reducere udbyttet markant.
Vinavlere bekæmper meldug ved at anvende fungicider og sikre god luftcirkulation i markerne, mens økologiske avlere ofte står over for større udfordringer, da de er begrænsede i deres brug af kemiske præparater. Strategisk sprøjtning baseret på vejrforhold er også afgørende for at minimere spredningen af svampen.
Coulure: Forstyrring i blomstring
Coulure er en vinmarksforstyrrelse, der opstår under blomstringen af vinstokke, når blomsterne ikke udvikler sig korrekt til druer. Dette sker typisk på grund af ugunstige vejrforhold som køligt eller vådt vejr under blomstringsperioden, hvilket forstyrrer bestøvningen og fører til, at blomsterne falder af eller slet ikke sætter frugt.
For vinbønder er coulure en stor udfordring, fordi det reducerer mængden af druer og dermed udbyttet. Det kan også påvirke vinens kvalitet, da uensartet modning kan resultere i druer af forskellig størrelse og modenhed, hvilket gør vinproduktionen mere uforudsigelig og vanskelig.
Millerandage: Uensartede druer og mindre saft
Millerandage er en tilstand inden for vinavl, hvor druerne udvikler sig ujævnt. Således kan en klase indeholde både fuldt udviklede druer og mindre, kernefri druer. Denne tilstand opstår typisk som følge af ugunstige vejrforhold, såsom kolde eller våde perioder under blomstringen. Dårlig bestøvning fører til, at nogle blomster sætter frugt korrekt, mens andre ikke gør, hvilket resulterer i variation i størrelsen og modenheden af druerne.
Millerandage kan reducere udbyttet, da de mindre, underudviklede druer bidrager med mindre saft. Desuden gør forskellig størrelse og modenhed det vanskeligere at høste og fremstille vinen, da druerne ikke modnes ensartet. Dette kan påvirke vinens balance og kvalitet. Dog kan millerandage i nogle tilfælde føre til mere koncentrerede og komplekse vine, da de mindre druer ofte har mere intense smagsstoffer, hvis de behandles korrekt.